Czekoladowo – kawowa granola gryczana - idealny pomysł na pyszne śniadanie!

Uwielbiam eksperymentować w kuchni, próbować nowości, które nie tylko wybornie smakują al też dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Czekoladowo – kawowa granola gryczana - idealny pomysł na pyszne śniadanie!
fot istock.com
03.07.2020
Katarzyna Lemanowicz

Nie od dzisiaj wiadomo, że rozpoczęcie dnia od pysznego śniadania to podstawa energii przez cały dzień. Ta czekoladowa granola jest idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego! Pyszna, prosta w wykonaniu - przepis pochodzi z książki „ZIARNO. 100 sposobów na nasiona” Dominiki Wójciak - kupisz ją tutaj!

Dominika Wójciak - książka

Czekoladowo – kawowa granola gryczana - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej 190g
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka migdałów
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanki płatków kokosa
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz, a następnie zalej 3 szklankami zimnej wody. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia wypłucz ziarna  na sicie i odstaw by odciekły. Orzechy, pestki dyni i płatki kokosa wymieszaj z solą, kakao i roztartą w palcach na proszek kawą. Dodaj ziarna gryki, syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut, mieszając kilkakrotnie w trakcie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Przechowuj w chłodnym miejscu, nie dłużej niż miesiąc. Podawaj na śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami albo jako posypkę do deserowych kremów i lodów.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie