Nie od dzisiaj wiadomo, że rozpoczęcie dnia od pysznego śniadania to podstawa energii przez cały dzień. Ta czekoladowa granola jest idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego! Pyszna, prosta w wykonaniu - przepis pochodzi z książki „ZIARNO. 100 sposobów na nasiona” Dominiki Wójciak - kupisz ją tutaj!
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę wypłucz, a następnie zalej 3 szklankami zimnej wody. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia wypłucz ziarna na sicie i odstaw by odciekły. Orzechy, pestki dyni i płatki kokosa wymieszaj z solą, kakao i roztartą w palcach na proszek kawą. Dodaj ziarna gryki, syrop klonowy i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut, mieszając kilkakrotnie w trakcie pieczenia. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Przechowuj w chłodnym miejscu, nie dłużej niż miesiąc. Podawaj na śniadanie z mlekiem, jogurtem lub owocami albo jako posypkę do deserowych kremów i lodów.