Wiele badań sugeruje, że jaja podnoszą poziom „dobrego” cholesterolu, który faktycznie chroni układ sercowo – naczyniowy przed chorobami. Jaka jest prawda?
Bezsprzecznie cholesterol, zarówno ten dobry jak i zły jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To nadmiar cholesterolu jest szkodliwy. Część cholesterolu produkowana jest przez organizm, głównie w wątrobie, a część dostarczana jest wraz z pożywieniem. Jego źródło w diecie to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Cholesterol pełni szereg ważnych funkcji w organizmie: jest budulcem błon komórkowych, chroni włókna nerwowe przed uszkodzeniem, bierze udział w produkcji hormonów, jest niezbędny do wytwarzania i przyswajania witaminy D oraz ułatwia proces trawienia tłuszczów.
Zobacz więcej: Woda z ogórków kiszonych - czy to zdrowy zamiennik napojów izotonicznych?
Główną przyczyną podwyższonego cholesterolu jest źle zbilansowana dieta i nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Chodzi przede wszystkim o tłuste mięsa i wędliny, tłuste produkty mleczne, Fast foody, słodycze, konserwy i niektóre oleje roślinne: olej palmowy.
Wysoki poziom cholesterolu długo nie daje objawów. Niepokojące sygnały pojawiają się dopiero w momencie, gdy tego złego cholesterolu jest dużo więcej niż pozwala norma i odkłada się on w tętnicach w postaci blaszki miażdżycowej. Prowadzi to do zwężania i usztywniania naczyń. Na początku taki stan może dawać objawy w postaci trudności z koncentracją i zapamiętywaniem. A jeśli nie zostanie wprowadzone odpowiednie leczenie i zdrowa dieta proces ten będzie postępował, czego konsekwencją może być choroba wieńcowa, zawał, czy udar mózgu.
Całkowity cholesterol to ten dobry i zły – to ich potoczna nazwa – naukowo chodzi o lipoproteiny: LDL – czyli właśnie ten zły i HDL – ten dobry cholesterol.
Zobacz przepis na pyszny i zdrowy koktajl z bananem i mango w roli głównej.
Zły cholesterol czyli lipoproteiny LDL - odpowiadają za transport cholesterolu z wątroby do nerek, mięśni czy kory nadnerczy. Zły cholesterol pełni swoją funkcję właśnie przez odkładanie wolnego cholesterolu na ścianach naczyń. I jeśli jest go za dużo to pojawia się problem w postaci zwężonych naczyń.
Dobry cholesterol czyli lipoproteiny HDL – oczyszcza osocze krwi z cholesterolu. Ten dobry cholesterol aktywnie zbiera wolny cholesterol zarówno z powierzchni błon komórkowych jak i z krążących lipoprotein. Innymi słowy chroni układ krążenia przed chorobami między innymi przed zawałem serca.
fot. istock.com
Zdrowy sposób życia to racjonalne odżywianie, racjonalna aktywność fizyczna. Wszystko z głową i bez przesady w żadną stronę.
Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie jednego jajka dziennie jest ściśle związane z niskim ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Badania o których mowa przeprowadzone zostały w Chinach na grupie ponad pół miliona osób dorosłych w Chinach. Uczestnicy badania zgłosili swoje nawyki żywieniowe, a naukowcy obserwowali przez 9 lat wyniki badań oraz rejestrowali konsumpcję jajek z rejestracją chorób i zgonów.
Wyniki były dość zaskakująco, wśród osób, które codziennie spożywały jedno jajko, zauważono o 11% niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do osób, które nie spożywały jaj w ogóle. Jeśli chodzi o ryzyko udaru mózgu ryzyko u osób jedzących jedno jajko dziennie spadło o 26%.
Jak naukowcy podkreślają, chociaż cholesterol w jajkach może podnosić zły cholesterol – LDL, to podwyższa również poziom tego dobrego – HDL, który właśnie odpowiada za ochronę serca i poprawia zdolność do usuwania złego cholesterolu z organizmu. Co więcej, białko zawarte w jajkach pomaga obniżyć poziom cukru we krwi – pomaga kontrolować apetyt co jest też świetnym sposobem na kontrolowanie swojej wagi.