Chcesz czuć się dobrze i uzyskać lepsze wyniki treningów? Jedz TEN produkt!

To naturalny środek przeciwdepresyjny i sprzymierzeniec w diecie sportowców. Niby wszyscy znają właściwości zdrowotne bananów, ale mamy wrażenie, że wiele z was je bagatelizuje.
Chcesz czuć się dobrze i uzyskać lepsze wyniki treningów? Jedz TEN produkt!
fot. istock.com
05.11.2022
Katarzyna Lemanowicz

Mity na temat tego owocu są jak niekończąca się historia: „banany tuczą”, „nie możesz jeść ich więcej niż 2 razy dziennie”.

Czy wiesz, że miejscem, gdzie zaczęła się komercyjna uprawa tego owocu były Wyspy Kanaryjskie? I dopiero stamtąd w XV wieku przetransportowano je do Ameryki.

Wielu dietetyków i specjalistów żywienia podkreśla, że nie warto rezygnować w diecie z bananów, a w skali od 1-10 dają im mocne 8.

Jego właściwości zdrowotne to przede wszystkim wysoka zawartość wartości odżywczych, witamin: A, C i E oraz tych z grupy B. Banan może stanowić samodzielną przekąską, kiedy dopada cię głód i ochota na słodycze, jest nieocenionym źródłem węglowodanów. To świetne źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu, cynku, selenu. Po banany powinny sięgać osoby z nadciśnieniem. Dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego) pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Banany - dlaczego warto je jeść?

Banan jest świetną bazą dla zdrowych deserów czy domowych lodów. Idealny do zielonych smoothie po to by zwiększyć ich wartość energetyczną.

Zobacz więcej: Zaczęłaś ćwiczyć, chcesz schudnąć, ale nie wiesz co zjeść po treningu? Wypróbuj koniecznie te naleśniki

Banan - naturalny antydepresant

Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i tryptofanu, który w organizmie przekształca się w serotoninę, banany polecane są osobom chorującym na depresję czy kobietom cierpiącym na objawy napięcia przedmiesiączkowego.

Banany świetnie chronią błonę śluzową jelit, zapobiegają wrzodom czy zapaleniu żołądka. Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego utrzymują prawidłową perystaltykę jelit.

Często rezygnujesz z bananów w trakcie diety, ze względu na sporą zawartość cukrów: glukozy, fruktozy i sacharozy. Tak ale bogactwo błonnika i niska zawartość tłuszczu to idealna przeciwwaga, która pomaga regulować wchłanianie tych cukrów.

Czy banany tuczą?

Prawda jest taka, że nie! To mit! 100 gram bananów zawiera około 100kcal. Banan jest bardzo sytym owocem, dzięki zawartości pektyny (rozpuszczalnego błonnika), greliny (hormonu, który bezpośrednio wpływa na kontrolę masy ciała) i leptyny (pomaga uspokoić uczucie sytości).

Ile razy w tygodniu powinnaś jeść banany?

Różnorodność i umiar przede wszystkim, nie ma dolnej czy górnej granicy. Nie jest powiedziane, że 2 banany dziennie to błąd. Ale może warto sięgnąć też po inne owoce, lub przygotować sałatkę, żeby uniknąć znudzenia i przejedzenia!

Zobacz więcej: Jak się zmotywować do diety?

Banany są bogate w potas. Do diety powinny wprowadzić go przede wszystkim osoby cierpiące na nadciśnienie, ale… Nie wszyscy są gotowi zaabsorbować taką ilość potasu. A wysokie stężenie tego pierwiastka może prowadzić to tachykardii, bólu żołądka, nudności czy biegunki. Dlatego jeśli masz jakiekolwiek problemy z gospodarką minerałów lepiej sięgnij po poradę lekarza i dowiedz się ile i czy możesz jeść te owoce. Przedawkowanie bananów jest praktycznie niemożliwe, musiałabyś zjeść co najmniej 400, ale w przypadku pacjentów z niewydolnością nerek trudno się pozbyć minerałów potasu z moczem. Nadmiar potasu może się gromadzić we krwi i powodować problemy.

 

Przeczytaj również: 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie