Batony zbożowe z płatków żytnich i masła orzechowego [PRZEPIS]

Batony zbożowe to wygodna porcja energii.
Batony zbożowe z płatków żytnich i masła orzechowego [PRZEPIS]
fot. istock.com
03.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Większość tych sklepowych ma jednak długie składy i różne dodatki do żywności – dlatego przygotuj je sama tylko z 4 składników. Te z masłem orzechowym i gorzką czekoladą zapewnią ci zdrowe tłuszcze, białko i antyoksydanty poprawiające humor.

Batony zbożowe z płatków żytnich i masła orzechowego

Składniki:

  • 3 szkl. plus 3 łyżki płatków żytnich
  • szkl. masła orzechowego lub migdałowego
  • 1/2 szkl. miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, najlepiej min. 70% kakao

Przygotowanie:

Połącz masło orzechowe z miodem, ew. podgrzewając mieszankę w rondlu o grubym dnie. Ostudź masę i wymieszaj z 3 szkl. płatków, po czym wyłóż cienką jej warstwą dno płaskiej formy, wyłożonej folią spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. Posiekaj czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej, po czym polej masę w formie, posyp pozostałymi płatkami i odstaw do zastygnięcia jw., po czym pokrój na 16 porcji. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie