Bezglutenowe i kruche orzechowe ciasteczka [PRZEPIS]

Z przepisu wychodzi około 25 ciasteczek.
Bezglutenowe i kruche orzechowe ciasteczka [PRZEPIS]
fot. istock.com
14.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Kruche, orzechowe fit ciasteczka - przepis

Składniki: 

  • 120 g masła orzechowego bez soli i cukru 
  • 2/3 szklanki brązowego cukru lub miodu 
  • 2 szczypty soli morskiej 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W misce połącz masło orzechowe ze słodziwem oraz solą. Blenduj na wysokich obrotach przez 5 minut, aż masa będzie puszysta. Dodaj jajko oraz ekstrakt i ponownie wymieszaj. Wrzuć czekoladę. Uformuj kulki i wyłóż na blachę. Weź widelec i zgnieć nim każdą kulkę. Piecz przez 10-12 minut, aż ciasteczka będą złociste. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie