5 kroków, żeby skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej!

Zamierzasz zrzucić kilka zbędnych kilogramów przed latem, ale nie wiesz jak?! Poznaj 5 zasad, które przybliżą cię do płaskiego brzucha.
5 kroków, żeby skutecznie pozbyć się tkanki tłuszczowej!
fot. istock.com
28.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Odchudzasz się, ale wciąż nie widzisz efektów swojej pracy?

Jak skutecznie schudnąć?

#1 Wyeliminuj węglowodany z wysokim indeksem glikemicznym

Do grupy tych węglowodanów zaliczają się cukry proste, które podnoszą poziom insuliny we krwi. Wysoki poziom insuliny wiąże się z procesem odkładania się tkanki tłuszczowej w wyniku spożycia węglowodanów. Zwiększenie tkanki tłuszczowej to nie jedyny problem wynikający ze spożywania cukrów prostych. Częste ich spożywanie prowadzi do notorycznego efektu zmęczenia i osłabienia. Dodatkowo mogą  nasilić się napady wilczego głodu.

#2 Pamiętaj o całkowitym wyeliminowaniu gazowanych i słodzonych napojów

Są sojusznikami odkładającej się tkanki tłuszczowej. Jeśli już odczuwasz chęć napicia się gazowanego napoju, wybierz wersje light, które pozbawione są zawartości cukru. Najlepszym rozwiązaniem będzie picie dużych ilości wody.

Zobacz więcej: Jak poprawnie czytać etykiety żywieniowe?

#3 Pamiętaj, żeby po treningu spożyć posiłek białkowo - węglowy

Po zakończonym treningu na siłowni zmniejsza się poziom naszego glikogenu, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie węglowodanów i białek. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie tylko podniesiemy poziom glikogenu, ale dodamy naszym mięśniom niezbędnej energii i polepszymy poziom regeneracji naszych mięśni.

Szczupła sylwetka

fot. istock.com

#4 Podczas odchudzania nie zapominaj o treningu siłowym

Trening z obciążeniem z całą pewnością przyspieszy tempo spalania tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak za sprawą budowania masy mięśniowej. Złym wyborem będzie koncentrowanie się tylko i wyłącznie na długich treningach cardio. Takie rozwiązanie będzie niekorzystne dla całej naszej sylwetki.

#5 Zmniejsz swój bilans kaloryczny

Zwróć uwagę na udział makroskładników w swojej diecie. Dobrym podziałem w diecie redukcyjnej będzie trzymanie się podziału: 40% białek, 30 % węglowodanów i 30% tłuszczów. Pamiętaj, żeby bacznie obserwować swoje ciało i regularnie manipulować makroskładnikami.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie