Bez wątpienia mają wiele zalet, w szczególności dla układu trawiennego – regulują jego pracę, działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. To bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika, a to wszystko wpływa na usuwanie toksyn z organizmu. W trakcie kiszenia powstają bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na odporność.
Co więcej kiszonki są niskokaloryczne i jednocześnie sycące – idealne dla osób będących na diecie odchudzającej. Zawierają naturalne przeciwutleniacze, które między innymi działają przeciwnowotworowo.
Według badań opublikowanych w naukowym czasopiśmie Medicine&Science, marynata powstała przy kiszeniu ogórków bogata jest w potas, który między innymi rozluźnia mięśnie i zapobiega skurczom.
Wiadomym jest, że podczas aktywności fizycznej konieczne jest picie wody. Intensywne ćwiczenia mogą doprowadzić do utraty dużej ilości elektrolitów i odwodnienia. W takiej sytuacji sięgnij właśnie po… wodę z ogórków. Zawiera sporo sodu, który świetnie nawadnia i absorbuje wodę na poziomie komórkowym, dzięki czemu to idealny napój przed i po treningu.
fot. istock.com
Woda z ogórków kiszonych pomaga utrzymać poziom cukru we krwi zarówno u osób zdrowych jak i tych, którzy cierpią na cukrzycę.
Kiszonki są bardzo sycące, zmniejszają apetyt, a co za tym idzie idealnie sprawdzą się jako przekąska w diecie odchudzającej.
Ze względu na dużą ilość soli, nie zaleca się picia wody z ogórków w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym.
Dołącz do naszej akcji - Schudnij z Supermamą - tu poznasz szczegóły!