Czy naprawdę można podgrzewać kawę w mikrofalówce? Ekspertka ma pewną radę

Wiele mam – szczególnie świeżo upieczonych – marzy o wypiciu ciepłej kawy. Niestety często to zadanie okazuje się niełatwe. Z czasem zaczynamy przyzwyczajać się do picia zimnego napoju lub… próbujemy „ratować” go w mikrofali. Niestety nie zawsze smak pozostaje ten sam. Dlaczego tak się dzieje i czy w ogóle odgrzewanie kawy to bezpieczna opcja?
Przeczytaj też: Czy wiesz, jak długo można przechowywać wodę w plastikowej butelce?
Czy można podgrzewać kawę w mikrofalówce? Eksperci nie mają wątpliwości i dają tej czynności zielone światło. Trzeba jednak pamiętać, by nie robić tego zbyt długo. W praktyce oznacza to nie dłużej niż 30 minut, bo jak wyjaśnia Katarzyna Siuzdak, doktorka habilitowana technologii chemicznej i autorka instagramowego konta Science Mission, to zapobiegnie zmianie smaku.
Utleniamy lotne związki zawarte w kawie, które odpowiadają za jej smak i aromat, a ich utlenianie prowadzi do utraty świeżości i bardzo gorzkiego smaku. Podgrzewanie przyspiesza ich uwalnianie i kawa traci smak. Woda też może odparować, co zmienia smak i konsystencję naszego napoju – wyjaśniła ekspertka.
No i wszystko jasne…
Przeczytaj też: Dietetyczka ostrzega przed piciem tego popularnego napoju
Wyświetl ten post na Instagramie