Uważasz, że słodycze to lek na smutki tego świata? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści

Nie tędy droga.
Uważasz, że słodycze to lek na smutki tego świata? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści
fot. Pexels/ Gaspar Zaldo
28.11.2024

Nie od dziś wiadomo, że dla niektórych słodycze… to nieodłączny element ratunkowego zestawu na gorsze dni. I choć może się wydawać, że zajadanie smutków odrobiną słodkiego co-nieco jeszcze nikomu nie zaszkodziła, według naukowców tego typu zachowanie może powodować depresję. Ale jak to?

Przeczytaj też: Jesteś wiecznie głodna? Sprawdź dlaczego tak się dzieje!

Zajadanie smutków słodyczami może źle wpływać na zdrowie psychiczne

Okej, umówimy się – słodycze nie są najzdrowszym produktem spożywczym. Niemniej jedzone nieregularnie i z umiarem nie wydają się być wielkim grzechem. Jednakże według naukowców z Uniwersytetu z Surrey, jeśli smutki zajadasz tabliczką czekolady czy słoikiem ciastek, podwyższasz ryzyko wystąpienia depresji.

Skąd takie wnioski? Eksperci zebrali dane od 180 tysięcy osób z brytyjskiego Biobanku. Następnie z pomocą sztucznej inteligencji podzielili zgromadzone dane na trzy grupy – wszystkożerców, dbających o zdrowie i fanów słodkości. Później przyjrzeli się z bliska każdemu gronu i sprawdzili, jak w ich obrębie ukształtował się poziom białka i metabolitów.

Grupa łasuchów jest o 31% bardziej narażona na depresję – twierdzi prof. Nophar Geifman, starszy autor badania i profesor informatyki biomedycznej i medycznej na Uniwersytecie w Surrey i dodał - W tej grupie stwierdzono też wyższy poziom białka C-reaktywnego, które jest markerem stanu zapalnego. Wyniki ich krwi wykazują również wyższy poziom glukozy i słabe profile lipidowe, co jest silnym sygnałem ostrzegawczym cukrzycy i chorób serca.

A co z osobami, które dbają o zdrowie? W ich przypadku było wyraźnie mniejsze ryzyko zachorowań na choroby serca czy nerek. A wszystko dzięki błonnikowi.

Eksperci dodają także, że gdy mamy gorszy dzień, zamiast sięgać po pudełko lodów, lepiej iść na spacer lub wygadać się bliskiej osobie.

Źródło: Radio Zet  

Przeczytaj też: Jesień na talerzu. Z czym łączyć sezonowe produkty, aby budować odporność?

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie