

Pszenica jest najpopularniejszym zbożem uprawianym w naszym kraju. Od wieków stanowi też podstawę wielu diet na całym świecie. Nie bez przyczyny – pszenica obfituje w składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. O jej zaletach opowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii "Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty", która zwraca też uwagę na przeciwwskazania do jej spożywania.
Pszenica to bogate źródło węglowodanów złożonych, stanowiących podstawowe paliwo dla naszego organizmu. To ważne zwłaszcza dla osób prowadzących aktywny tryb życia, sportowców i osób pracujących fizycznie. Węglowodany złożone dostarczają nam trwałej energii przez cały dzień. Z tego względu pszenica doskonale sprawdza się na śniadanie lub jako składnik posiłku przed treningiem.
Błonnik pokarmowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego - zwiększa objętość stolca, ułatwia trawienie i reguluje pracę jelit. Dlatego spożywanie produktów z pełnego ziarna pszenicy może przyczynić się do utrzymania prawidłowej perystaltyki jelit. Dodatkowo błonnik reguluje poziom cukru we krwi.
Pszenica zawiera takie składniki mineralne, jak żelazo, magnez, fosfor i miedź, które są niezbędne dla utrzymania mocnych kości i zębów, wspierania funkcji mięśniowych oraz zapewnienia odpowiedniego transportu tlenu w organizmie. Zboże to obfituje również w witaminy z grupy B (jak tiamina, ryboflawina i niacyna), odgrywające kluczową rolę w produkcji energii i w funkcjonowaniu mózgu.
Wybierając produkty pszenne, warto wybierać pełne ziarna, jeśli tylko jest to możliwe. Pełnoziarnista pszenica zachowuje wszystkie części ziarna, w tym otręby, zarodki i bielmo, dzięki czemu jest szczególnie bogata w składniki odżywcze.
Pszenica dla większości osób stanowi wartościowy element diety, dostarczający błonnika, składników odżywczych i energii. Niektórym osobom zaleca się jednak jej ograniczenie lub wyeliminowanie z diety. Należą do nich:
W przypadku wystąpienia objawów nietolerancji lub chorób związanych z pszenicą, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą w ustaleniu odpowiedniej diety dostosowanej do indywidualnych potrzeb. Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i reaguje inaczej na różne składniki pokarmowe.
Agnieszka Piskała - Topczewska
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.glutenowyzawrotglowy.pl oraz na profilach:
https://www.instagram.com/glutenowyzawrotglowy/