Kawa z mlekiem to łagodniejsza alternatywa dla osób, które nie przepadają za goryczą i kwaskowatością kawy. Ale ten sposób picia kawy może być czymś w rodzaju trucizny. Jak? Dowiesz się poniżej!
Dodawanie mleka do kawy codziennie rano to nawyk, który może być szkodliwy dla twojego układu trawiennego. Zwłaszcza jeśli masz tendencję wzdęć.
Garbniki kawowe odgrywają rolę w koagulacji kazein mleka. Kazeina to białko mleka, które zapewnia organizmowi powolne trawienie. Co więcej, zmieszanie mleka z kawą spowalnia proces trawienia jeszcze bardziej. Taki napój dłużej pozostaje w żołądku i komplikuje trawienie jeszcze bardziej.
Nie zdarzyło ci się, że po wypiciu latte czułaś się pełna, ciężka i miałaś problemy z trawieniem? No właśnie! Oczywiście, grubo przesadziłyśmy mówiąc, że kawa z mlekiem jest trująca, ale zdecydowanie może wywoływać dyskomfort dla twojego żołądka.
Oczywiście nie mówimy, że masz natychmiast zrezygnować z picia kawy z mlekiem. Ale jeśli masz wrażliwy żołądek warto znaleźć alternatywę dla mleka krowiego.
Dla dorosłego człowieka trawienie mleka krowiego jest trudne. Laktaza, enzym, który pozwala trawić laktozę znika z biegiem lat u człowieka. Dlatego niektóre osoby mogą odczuwać dyskomfort ze strony układu pokarmowego po wypiciu kawy z mlekiem.
Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym: sojowym czy migdałowym. Te roślinne są łatwo przyswajalne. Co więcej mleko roślinne jest mniej kaloryczne od tego krowiego.
Przeczytaj również: