Mleko mamy jest wyjątkowe. Zaspokaja głód i pragnienie dziecka, jest dostępne w każdej chwili, a proporcje jego składników zmieniają się wraz z rozwojem niemowlęcia. Eksperci zalecają, aby przez 6 pierwszych miesięcy życia mleko mamy było wyłącznym pokarmem dla dziecka. Jednocześnie specjaliści nie ustają w badaniach nad kobiecym pokarmem i od kilkudziesięciu lat analizują wyjątkową kompozycję jego składników. Co znajduje się w mleku mamy? Wyjaśniamy!
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] Kościej A. i wsp. Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117.
[2] Han SM i wsp. Maternal and Infant Factors Influencing Human Milk Oligosaccharide Composition: Beyond Maternal Genetics. J Nutr 2021;151:1383–1393.
[3] Mikulska A., Szajewska H., Horvath A., Rachtan-Janicka J., Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021, s.19.
[4] Bode L. Human milk oligosaccharides: prebiotics and beyond. Nutrition Reviews, 2009 Vol. 67(Suppl. 2):S183–S191.
[5] Kompletna kompozycja Bebilon 2 jest zgodna z przepisami prawa, zawiera m.in. witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, DHA dla rozwoju mózgu i wzroku oraz żelazo dla rozwoju poznawczego. Laktoza, DHA, witaminy, żelazo, wapń oraz nukleotydy naturalnie występują w mleku matki. Mleko matki zawiera dodatkowo unikalne składniki, w tym m.in. przeciwciała, hormony i enzymy.
[6] Wśród mlek następnych, na podstawie badania przeprowadzonego przez Kantar Polska S.A. w lutym 2020 r.