Przepis na odporność? Te trzy naturalne produkty powinnaś włączyć do diety!

W poszukiwaniu przepisu na odporność warto sięgnąć po naturalne produkty, które spożywane regularnie pomogą w walce z przeziębieniem i infekcjami.
Przepis na odporność? Te trzy naturalne produkty powinnaś włączyć do diety!
fot. istock.com
22.09.2021
Katarzyna Lemanowicz

Pierzga, pyłek pszczeli i propolis doskonale wzmacniają organizm, a włączone do diety smakowicie ją wzbogacają.

Pierzga, pyłek pszczeli i propolis to najcenniejsze naturalne produkty, które regularnie spożywane mają dobroczynny wpływ na poprawę zdrowia i odporności. Najlepiej włączyć je do diety już w czasie pierwszych chłodniejszych dni, bo proces wzmacniania organizmu i przygotowania go na jesienne wyzwania wymaga czasu. Produkty pszczele stanowią uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych i można je stosować jako dodatek do potraw lub bazę do przygotowania napojów.

Jakie produkty wzmacniają odporność?

PYŁEK PSZCZELI to pyłek kwiatowy, który został zebrany przez pszczoły, ale nie został całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi. Pyłek jest bogaty w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne. Regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczna i psychiczną, obniża poziom tłuszczów we krwi, a także działa przeciwzapalnie, antybiotycznie, odtruwająco i osłonowo. Może być spożywany w formie suszonej ( np. rozpuszczony w wodzie) lub w wersji gotowej na „słodko” - w postaci pyłku w miodzie.

Pyłek pszczeliCena: pyłek suszony 23 zł/225 g; pyłek w miodzie 25 zł/400 g

PROPOLIS, zwany także kitem pszczelim, to pachnąca substancja, składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych (to im zawdzięcza swój piękny zapach!), pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich. Służy pszczołom do ochrony ula przed patogenami. Propolis zawiera ok. 300 substancji aktywnych biologicznie (w tym. witaminy A, E, B1, B2, B5, B6 oraz B6, a także flawonoidy, kwasy fenolowe, tłuszczowe, aromatyczne, estry, sterole, terpeny i kumaryny), co sprawia, że można go traktować jako panaceum na szereg schorzeń i dolegliwości. Sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień oraz grypy. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Stosowany także w chorobie wrzodowej i nieżycie żołądka. Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, lecz w postaci nalewki na bazie spirytusu lub mielony, jako dodatek do miodu.

PropolisCena: 32 zł/50 g

Przepis na nalewkę z propolisu

Aby przygotować propolis w przystępnej, łatwej w użyciu postaci, prostym pomysłem jest przygotowanie nalewki z propolisu. Kit pszczeli, który doskonale rozpuszcza się w alkoholu (a nie rozpuszcza się np. w wodzie) tworzy z alkoholem łatwy w stosowaniu duet. Nalewkę z propolisu można stosować leczniczo w chorobach górnych dróg oddechowych - do spożywania (kilka kropel nalewki dodajemy do łyżeczki cukru) lub jako główny składnik inhalacji. Nalewka z propolisu może być również stosowana zdrowotnie jako roztwór w miodzie lub wodzie w chorobach układu pokarmowego.

Propolis należy dokładnie oczyścić i rozdrobnić - na przykład przy pomocy młynka do kawy. Przed rozdrobnieniem propolis dobrze jest zamrozić - ciepły propolis lepi się i utrudnia mielenie.

Do szklanej butelki dodać 50 g propolisu, a następnie zalać go 100 ml spirytusu etylowego i 150 ml letniej, przegotowanej wody. Butelkę należy odstawić na około 3 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu nalewkę propolisową trzeba przefiltrować przez gazę i rozlać do ciemnych butelek.

Pierzga na odporność

PIERZGA to podstawowy pokarm pszczół, który jest wytwarzany przez nie w środku ula. Powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, wymieszanego ze śliną i miodem. Ma postać nieregularnych, twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin i makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, C, E i większość witamin z grupy B, a także biopierwiastki takie jak Mg, Ca, Na, K, Cu, Zn, Cr czy Mn. Pierzga wzmacnia organizm i poprawia odporność. Jest polecana w okresach rekonwalescencji, przy problemach z apetytem, a także dla osób aktywnych fizycznie. Polecana w leczeniu schorzeń u jak przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, przy schorzeniach kardiologicznych, niedokrwistości oraz przy schorzeniach jelit i żołądka.

Pierzga Cena: 30 zł/100 g 

 

Produkty  są dostępne na stronie  www.pasiekisadowskich.pl

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Ewelinka (Ocena: 5) 24.09.2021 11:25
Wzmacniam odporność pijąc cisowianke ze sporą ilością cytryny czasami też z dodatkiem miodu. Suplementuję różne witaminy, których mam braki w organizmie i to chyba tyle :)
odpowiedz
Polecane dla Ciebie