Nowe badanie: Dieta roślinna łagodzi objawy Covid-19

Badanie skomentowała dietetyk dr Hanna Stolińska.
Nowe badanie: Dieta roślinna łagodzi objawy Covid-19
fot. istock.com
11.06.2021
Dominika Stanisławska

Zgodnie z wynikami najnowszego badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”, jedzenie roślinnych produktów zmniejsza nasilenie i czas trwania objawów COVID-19. To pierwsze badanie, w którym kiedykolwiek przyjrzano się związkowi pomiędzy dietą a COVID-19. Naukowcy przebadali w nim prawie 3000 lekarzy i pielęgniarek w sześciu krajach.
Zobacz więcej: 8 fit przekąsek, które możesz zabrać na plażę

Nowe badanie: Dieta roślinna łagodzi objawy COVID-19

Badacze porównali wzorce żywieniowe 2884 lekarzy i pielęgniarek z dużą ekspozycją na koronawirusa odpowiedzialnego za infekcje COVID-19 we Francji, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i USA. Analizowali, jak często występowała infekcja, a także jak ciężki był jej przebieg i czas trwania choroby, jeśli została stwierdzona. Uczestników poproszono o wypełnienie ankiety internetowej – zawierającej informacje na temat cech demograficznych, informacji żywieniowych i wyników COVID-19. Wśród wszystkich ankietowanych, pozytywny wynik zakażenia miało 568 uczestników badania. Na podstawie analizy danych respondentów, którzy mieli pozytywny wynik w kontekście zakażenia i doświadczyli objawów COVID-19, a także tych, u których zakażenie przebiegało bezobjawowo, stwierdzono, że nawyki żywieniowe mogą odgrywać ważną rolę w przebiegu COVID-19.

dieta roślinna
fot. Materiał prasowy

Diety roślinna i pescowegetariańska chronią ciężkim przebiegiem zachorowania na Covid-19

Badanie wykazało, że zarażeni pracownicy służby zdrowia, stosujący dietę roślinną, mieli o 73% mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia umiarkowanych lub ciężkich objawów zachorowania, podczas gdy ci, którzy stosowali dietę pescowegetariańską (dieta, która zakłada wyłączenie z jadłospisu mięsa i bazuje na roślinach, ale dopuszcza spożycie ryb i owoców morza), o 59% rzadziej doświadczali umiarkowanych lub ciężkich objawów. Z drugiej strony badania wykazały, że diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa, które są tak popularne w Polsce z uwagi na powszechne spożywanie dużych ilości mięsa i nabiału – zwiększały ryzyko ciężkiego przebiegu zachorowania na COVID-19.

- Praca nad budowaniem odporności poprzez odpowiednią dietę i pozostałe zachowania zdrowotne wymaga czasu. Jednak osoby stosujący zdrowszy model żywienia, oparty na odpowiednio zbilansowanej diecie roślinnej wykazują ogólnie mniejsze ryzyko rozwoju chorób i lepszą kondycję całego organizmu. Stąd nie dziwią mnie wyniki tych badań. Prawidłowo odżywiony organizm szybciej zwalcza infekcję, a fitozwiązki – zwłaszcza przeciwutleniacze z warzyw, owoców, błonnik pokarmowy i tłuszcze roślinne wspomagają pracę układu immunologicznego. Często słyszę od moich pacjentów, jak również widzę to na własnej osobie, że osoby będące na diecie roślinnej nie pamiętają, kiedy chorowali z powodu infekcji. Z tego tez powodu cieszy mnie wzrost popularności diet wegetariańskich i wegańskiej i mam nadzieję, że nie jest to chwilowa moda. - komentuje dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
Zobacz więcej: Czy cheat-meal może szkodzić?

To dobre wieści, gdyż Polacy jedzą coraz bardziej roślinnie – jak pokazało przeprowadzone przez Upfield. W badaniu nawyków żywieniowych Polaków w czasie izolacji społecznej w 2020 roku, 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie - 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie