Niezależnie, od tego czy mamy pandemię COVID-19 czy zwykły okres grypy i przeziębień warto zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny. Jak to zrobić?
Zobacz więcej: Ty decydujesz, czy zachorujesz!
Aby spowolnić rozprzestrzenianie się COVID-19 oraz innych chorób, mamy obowiązek zasłaniania ust i nosa, gdy jesteśmy w miejscach publicznych, na spotkaniach, praktycznie wszędzie tam, gdzie będziemy przebywać w pobliżu innych osób. Warto dostosować się do tego nakazu.
Wszyscy chcemy być zdrowi, dlatego warto zachować dystans społeczny. Kolejnym krokiem do zachowania zdrowia jest unikanie kontaktu z chorymi – nawet, jeśli to zwykłe przeziębienie. Ministerstwo Zdrowia zachęca do zachowania minimum 2 metrowego odstępu od siebie nawzajem.
fot. istock.com
Higiena to podstawa długiego zdrowia. Mycie rąk mydłem i wodą przez co najmniej 20 sekund to element, który na stałe zagościł w naszych domach. Plusem pandemii jest to, że ludzie przestali dotykać twarzy brudnymi rękami, a także częściej je myją. Naucz swoje dzieci tego samego.
COVID-19 podobnie jak wirus grypy mogą przetrwać na powierzchni, dlatego ważne jest, aby jak najczęściej czyścić miejsca wspólne, często dotykane, jak np.: stół, krzesła, klamki.
Chociaż szczepienia przeciwko COVID-19 dopiero ruszyły, to te na grypę są ogólnodostępne. Warto udać się na takie szczepienie całą rodziną, w ramach dbania o swoje zdrowie.
Wiele osób w sezonie jesienno-zimowym cierpi na zaburzenia nastroju. Ma to ścisły związek z brakiem naturalnego światła. Aby jak najlepiej znieść okres ponurych dni zakup w aptece witaminę D, żeby nie brakowało jej w twoim organizmie.
Zobacz więcej: Jak poprawić koncentrację?
Wiele osób nie wie, że to nerki są odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu, a co za tym idzie, wypłukiwanie bakterii i drobnoustrojów. Co robić, żeby nie złapać infekcji? Nawadniać się. W zimie łatwiej o odwodnienie, bo nie czujemy pragnienia. Woda pomaga także utrzymać organizmowi odpowiednią temperaturę ciała.
Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie ma szczególny wpływ na zdrowie. Produkty takie jak jabłka, orzechy, owies, mogą skutecznie zwalczać stany zapalane i budować odporność. Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić min. 25 gramów.