Studiujesz, pracujesz, przebywasz w dużych skupiskach ludzi? Jesteś non stop narażona na infekcje. Dowiedz się co zrobić, żeby się uodpornić i przede wszystkim nie dać chorobie.
W Azji stosowanie imbiru jest na porządku dziennym, dodaje się go dosłownie do wszystkiego. To podstawowa przyprawa i bardzo skuteczne lekarstwo na wiele przypadłości.
Imbir usprawnia trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa rozkurczowo i łagodzi wzdęcia. Łagodzi mdłości, możecie sprawdzić, że jest składnikiem większości leków na chorobę lokomocyjną. Polecany jest także kobietom w ciąży właśnie na mdłości i wymioty. Co ważne, imbir pobudza apetyt. Działa także przeciwzakrzepowo i jest niezbędnym składnikiem w diecie osób z podwyższonym cholesterolem. Jego działanie łagodzące i odprężające przyda się niejednej z was w trakcie okresu, imbir łagodzi bóle miesiączkowe! Jednak co najistotniejsze imbir jest źródłem licznych składników przeciwzapalnych, skutecznie walczy z przeziębieniem, bólem mięśni i stawów towarzyszącym infekcji.
Składniki:
Imbir i kurkumę wyciśnij w prasie do wyciskania np. czosnku, zalej wodą. Dodaj sok z cytryny, miód i pieprz. Wymieszaj i pij na zdrowie.
fot. istock.com
Składniki:
Z imbiru wyciśnij sok, na przykład w prasce do czosnku, połącz z sokiem z cytryny i wypij na raz. To prawdziwa bomba witaminowa, pali, piecze. Ale szybko dostrzeżesz korzyści z jej stosowania.
Zobacz więcej: 6 powodów, dla których kochamy smoothie
Składniki:
Wyciśnij sok z imbiru, jabłka. Połącz ze szpinakiem, sokiem z cytryny i pieprzem Cayenne. Wypij natychmiast.