Kufel piwa zawiera także substancje chemiczne, które zmniejszają ryzyko choroby serca. Oczywiście picie piwa powinno być ograniczone do pół litra raz na kilka dni. Oprócz zaspokojenia pragnienia, dobrej jakości piwo zawiera składniki odżywcze, które pomagają w zmniejszeniu ryzyka chorób serca i poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Naukowcy z The American Journal of the Medical Sciences, twierdzą, że piwo ma więcej witamin z grupy B niż wino i jest bogatsze w przeciwutleniacze. Jęczmień i chmiel wykorzystywany do produkcji piwa zawierają flawonoidy inne niż w winogronach używanych do produkcji wina.
Oczywiście w kontekście alkoholu, mówimy o racjonalnym, rozsądnym i okazjonalnym piciu piwa czy wina ale też powinniśmy sobie zdawać sprawę z rosnących dowodów potwierdzających żywieniowe i zdrowotne korzyści umiarkowanego spożycia alkoholu w ramach zdrowego stylu życia.
Piwo zawiera śladowe ilości minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu, selenu, fluoru i krzemy. Polifenole zawarte w piwie są związkami występującymi naturalnie w roślinach, które korzystnie wpływają na ludzki organizm i pomagają zwalczać choroby.
Zobacz więcej: Jak zdrowo grillować?
Umiarkowane spożywanie piwa może prowadzić do zwiększenia poziomu lipoprotein o dużej gęstości – czyli dobrego cholesterolu, który pomaga rozrzedzić krew i usunąć złogi cholesterolu z tętnic.
Jest jeden szkopuł! Te korzyści zdrowotne są dostępne tylko wtedy, gdy piwo spożywane jest z umiarem, a nie w dużych ilościach! Przekroczenie bezpiecznych ilości może przynieść skutek odwrotny i spowodować uszkodzenie wątroby, choroby serca czy przyrost masy ciała.