Ale wiem, że jest wiele osób, które zanim wezmą kawałek do ust, muszą pozbyć się nawet najmniejszych pestek. Okazuje się, że to poważny błąd!
Czy wiedziałaś o tym, że pestki arbuza możesz uprażyć i jeść jak najlepszą przekąskę?
Wystarczy, że blachę w piekarniku wyłożysz papierem do pieczenia, wysypać pestki słonecznika. Możesz polać ulubioną oliwą, posypać przyprawami i piec przez około 30 minut w 220st.C.
fot. istock.com
Pestki arbuza to swojego rodzaju SuperFoods. Są pełne wartości odżywczych i mają niesamowicie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pestki arbuza mają sporo białka i zdrowego tłuszczu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy.
Pestki z arbuza obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie, usprawniają pracę układu pokarmowego, leczą wrzody żołądka. Pestki arbuza przypominają w smaku te słonecznika – są nieco bardziej orzechowe. Jedno jest pewne, zaletami przewyższają te płynące z miąższu owocu.
To dość kaloryczna przekąska – 100g to 557kcal ale garść pestek na pewno nie zaszkodzi, a skutecznie stłumi głód i dostarczy szeregu witamin i minerałów.
Zobacz więcej: Czy wiesz, jaki jest zdrowy poziom tłuszczu w organizmie?
Pestki arbuza to nieocenione źródło magnezu, 25g dodane do owsianki pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek w 35%. Niedobór magnezu może negatywnie odbić się na zdrowiu: drżenie powiek, rozdrażnienie, nadciśnienie czy pogorszenie stanu skóry i włosów. Antyoksydanty obecne w pestkach to: saponiny, alkaloidy, taniny, flawonoidy oraz związki fenlowe.
Pestki arbuza to też całkiem niezłe źródło żelaza, które jest ważnym składnikiem hemoglobiny i co dość istotne pomaga organizmowi zamienić kalorie na energię. Pestki arbuza zawierają także kwas foliowy, który jak wiadomo jest niezbędny w diecie kobiet w ciąży, ale też potrzebny mężczyznom i kobietom w normalnym funkcjonowaniu. Kwas foliowy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu.