Nie unikaj grilla tylko zwróć szczególną uwagę na dobór odpowiedniego sprzętu, rozpałki, sposobu grillowania, wyboru węgla drzewnego lub brykietów oraz rodzaju marynat i mięsa. Przy kupnie mięsa uwzględnij jego wartość odżywczą, weź pod uwagę, które jest najlepszym źródłem białka i witamin z grupy B.
W przypadku grillowania istotny jest sposób i długość pieczenia: często zbyt duża redukcja zawartości wody, czyli nadmierne wysuszenie prowadzi do zmniejszenie biodostępności aminokwasów, a więc obniżenia wartości odżywczej mięsa i produktów mięsnych. Dlatego w żadnym przypadku nie należy piec mięsa na ruszcie dłużej niż jest to konieczne.
Zapomnij o tej czarnej, przypieczonej skórce, bo nie dość, że mięso traci na swojej wartości biologicznej, to przypalenie prowadzi do powstania związków kancerogennych oraz najzwyczajniej takie mięso jest ciężkostrawne. Nie przesadzaj również w drugą stronę. Spożycie niedopieczonego mięsa może grozić zatruciem.
Najlepiej jest piec mięso w niższej temperaturze, a dłużej, niż w przypływie wilczego apetytu spalić pyszny kawałek karkówki.
Zobacz więcej: Ananas faszerowany - niekonwencjonalne i pyszne połączenie!
Ze względu na szkodliwe i rakotwórcze działanie substancji wydzielanych przy wytapianiu się tłuszczu i przez jego kontakt z rozżarzonym węglem, nie zapomnij o pieczeniu na tackach lub jeszcze lepiej w folii aluminiowej. Zabieg ten sprawi, że mięso będzie soczyste, dużo mniej straci na wartości odżywczej, a ty nie będziesz narażona na szkodliwe działanie wielu substancji.
Dla osób, które są aktualnie na diecie odchudzającej czy po prostu dbają o sylwetkę polecam mięso kurczaka czy indyka oraz ryby. Bogactwo magnezu, potasu, sodu, witamin z grupy B, A, K oraz wartościowego białka. Unikaj mięsa peklowanego czy wędzonego, ponieważ podczas pieczenia z grup aminowych i nitrowych powstają kancerogenne nitrozoaminy.
fot. istock.com
Po co, skoro naturalnie z każdego rodzaju mięsa wytapia się podczas pieczenia właśnie tłuszcz. Sama dopraw mięso na grilla, każde przyprawy działają korzystnie na nasz układ pokarmowy. Jeśli tylko możesz, wybierz świeże przyprawy: bazylię, oregano, tymianek, koperek, pietruszkę, kolendrę itd.
Grillowane mięso co prawda jest podstawą, ale nie może być jedynym elementem posiłku. Drugie w kolejności są warzywa, zawierają mnóstwo wartościowych i niezbędnych każdemu organizmowi witamin i składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, witaminy C, kwasu foliowego. Zawierają też dużo błonnika, który usprawnia pracę wątroby i korzystnie wpływa na oczyszczanie jelit. Substancje zawarte w warzywach chronią przed oddziaływaniem wolnych rodników, przez co zwiększają odporność organizmu i działają odtruwająco na przewód pokarmowy.
Nie masz ochoty na grillowane mięso i chcesz być totalnie FIT przygotuj grillowane warzywa. Wypróbuj cukinię nadziewaną serem feta z pomidorami i świeżymi ziołami lub pomidora czy paprykę upieczone w całości z nadzieniem z kukurydzy i startego żółtego sera.
Koniecznie wypróbuj grillowany czosnek i posmaruj nim lekko przypieczone pieczywo. Pyszne a do tego obniża poziom „złego” cholesterolu.
Niestety takie połączenie jest wysokokaloryczne, ciężkostrawne, zmuszające do ciężkiej pracy nasz układ pokarmowy. Jeżeli jednak nie istnieje dla ciebie letnia biesiada bez alkoholu, ostatecznie wybierz wino. Oczywiście w ilościach umiarkowanych, jedna lub dwie lampki. Czerwone wino zawiera polifenole, które korzystnie wpływają na układ krwionośny i serce. Pozostałe substancje zwalczają wolne rodniki tlenowe, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu tłuszczów we krwi, zwłaszcza cholesterolu. Wybieraj czerwone, a nie białe wino, ponieważ w tym pierwszym jest 10 razy więcej antyoksydantów.
fot. istock.com
Najlepiej jeśli zastąpisz alkohol wodą z cytryną i limonką, herbatą zieloną lub sokiem pomidorowym. Woda, skutecznie ugasi pragnienie w ciepłe popołudnie. Zestawienie cytryny i limonki zadziała oczyszczająco na organizm, poprawi trawienie i przyswajanie składników pokarmowych. Zielona herbata zawiera wiele cennych przeciwutleniaczy. Napar wspomaga układ krwionośny, oczyszcza organizm z toksyn. Ma działanie pobudzające i odprężające, wspomaga procesy trawienne. Sok pomidorowy dostarczy dużo wapnia, fosforu, potasu i sodu, zawiera bardzo silny przeciwutleniacz – likopen.