5 powodów, dla których powinnaś jeść nasiona chia codziennie

Właściwości nasion chia doceniły starożytne cywilizacje, które zaliczały je do najzdrowszych produktów, dzięki którym można wyleczyć każdą chorobę. Słowo "chia" pochodzi z języka Majów i oznacza siłę, z którą nasiona chia były kojarzone. Nasiona chia wzięły swoją nazwę od słowa pochodzącego z języka Starożytnych Majów oznaczającego siłę, co bardzo dobrze podkreśla ich podnoszące energię właściwości. Są nie tylko źródłem wielu witamin i minerałów, ale stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Ich oryginalny smak nie jesteśmy pomylić z czymkolwiek innym. Nasiona chia bardzo często są używane jako dodatek do owsianek, sałatek, a nawet koktajli.
Nasiona chia charakteryzują się niska kalorycznością. Dwie łyżki stołowe tych nasion zawiera jedynie 137 kalorii, 9 gram tłuszczu, 12 gram węglowodanów, 4 gramy białka i 11 gram błonnika. Są także bogactwem wielu antyoksydantów, dzięki którym nasz organizm będzie skutecznie walczył z procesem starzenia.
Dzieje się tak za sprawą obecności cennego błonnika. Dodaj nasiona chia do codziennego planu dnia, a po krótkim okresie czasu zobaczysz, że twój układ trawienny pracuje zdecydowanie lepiej. Regularne ich spożywanie obniża ryzyko zachorowanie na raka jelita grubego.
Nasiona chia są ośmiokrotnie bogatsze w kwasy omega – 3 niż łosoś norweski. Zawierają w sobie także więcej żelaza niż szpinak, co bezpośrednio przekłada się na pracę naszego mózgu.
fot. istock.com
Kwecetyna, kemferol i mirycetyna to trzy główne związki antyoksydacyjne, w które bogate są nasiona chia. Wyżej wspominane związki wykazują także działanie antynowotworowe.
Nasiona chia są bardzo popularne w kręgach wegańskich jako zamiennik jajek. Dzięki swoim licznym właściwościom odżywczym, są świetną propozycją na samodzielny posiłek.
Dzięki zawartości witamy E, spożywanie nasion chia pozytywnie wpływa na kondycję skóry. Nasza skóra zachowa naturalny koloryt i pozostanie przez długi czas gładka i miękka.