Melony - dlaczego warto włączyć je do diety?

Występuje w różnych kolorach - żółtym, zielonym, pomarańczowym, brązowym, białym (skórka), oraz białym, czerwonym, żółtym, zielonkawym (miąższ). Poszczególne odmiany różnią się smakiem i aromatem. Melon jest owocem docenianym już w czasach starożytnych (uprawiano go w Egipcie). Do Europy trafił w XV wieku bardzo szybko zdobywając popularność. Należy do rodziny dyniowatych, a jego uprawa podobna jest do uprawy ogórków. Nazwa pochodzi z greckiego "melopepon" i oznacza miękkie jabłko.
Melony zawierają witaminy A, C, E, K, D. Są bogatym źródłem magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, manganu. W 100 gramach owocu znajdziemy ok. 1 gram białka, 0,1 g tłuszczów, 8 g węglowodanów i 1 g błonnika. Wartość energetyczna to 35 kcal/100 g.
Melony w około 90 % składają się z wody, są niskokaloryczne. Zawierają cytrulinę - aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu (przyspiesza odchudzanie). Dzięki zawartości potasu, spożywanie melonów dobrze wpływają na regulację ciśnienia tętniczego (zalecany dla osób chorych na nadciśnienie). Melony, zwłaszcza te o pomarańczowym miąższu, są bogate w beta-karoten. Jest to przeciwutleniacz, który chroni przed rozwojem niektórych nowotworów oraz miażdżycą. Związek ten wspomaga wzrok, a także pozwala dłużej cieszyć się opalenizną. Zawartość witamin z grupy B wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu łatwiej zasypiamy, mamy lepszy nastrój i koncentrację. Wyciąg z melona często występuje jako składnik kremów nawilżających i przeciwzmarszczkowych.
fot. istock.com
Zobacz więcej: TEN KOKTAJL dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Na początku wspomniałam, że, melony występują pod wieloma odmianami (różnią się kolorem, smakiem i zapachem). Bez względu na rodzaj, najlepsze do spożycia są dojrzałe owoce. Rozpoznasz je po dużym ciężarze, intensywnym aromacie i miękkiej skórce. Najpopularniejszy jest melon miodowy, dostępny praktycznie przez cały rok. Charakteryzuje się słodkim smakiem, żółtą skórką i jasnozielonym miąższem. Dojrzałe owoce, należy zjeść w przeciągu kilku dni od kupienia. Najlepiej smakują lekko schłodzone (zwarty miąższ i stopniowo uwalniany aromat). Owoc kroimy wzdłuż na pół, a następnie łyżeczką wyciągamy pestki. Takie połówki możemy pokroić na 3-4 podłużne kawałki. Innym sposobem jest pokrojenie miąższu w kostkę. Melon jest idealnym składnikiem sałatek owocowych (dobrze smakuje z arbuzem, pomarańczą czy mango), koktajli i deserów. Doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i szynką parmeńską. Jest też dobrym dodatkiem do owoców morza.