W dłuższej perspektywie ceny nadal będą rosnąć, dlatego należy już dziś podjąć zdecydowane kroki, by odpowiednio planować zakupy, rozsądnie przetwarzać produkty i z głową przygotowywać posiłki. Oszczędzanie na jedzeniu jest możliwe? Tak! Pod warunkiem, że będziemy kupować odpowiedzialnie i wspomożemy się dobrodziejstwami technologicznymi.
Jak prognozują ekonomiści, przynajmniej do końca tego roku inflacja utrzyma się na poziomie dwucyfrowym. W styczniu osiągnąć może nawet 20%. Najbardziej odczuwalne podwyżki dotyczą obszarów paliwa, energii i żywności. Dla wielu to właśnie wzrost cen jedzenia stanowi na co dzień największe wyzwanie. Nic w tym dziwnego! W końcu w lipcu ceny te były wyższe aż o 15,3% niż przed rokiem. Czekając na wyhamowanie inflacji warto już dziś zadbać o swój domowy budżet i wdrożyć plan oszczędnościowy, który pozwoli nie tylko znacząco zwiększyć zasobność portfela, ale także zmniejszyć marnowanie jedzenia. Szacuje się, że przeciętna, 4-osobowa rodzina wyrzuca miesięcznie żywność o wartości nawet 200 zł! Zobacz, co możesz zrobić, aby nie dać się inflacji i zminimalizować jej skutki.
Oszczędzanie na jedzeniu wcale nie wiąże się z odmawianiem sobie przyjemności, czy jedzeniem w kółko tego samego. To ni mniej, ni więcej, tylko świadome, rozsądne gospodarowanie produktami, które mamy w domu, a także lepsza organizacja zakupów. Najważniejsze jest dobre nastawienie. Pomyśl o produktach, które lubisz – uwzględnij ich sezonowość, sporządź spis dań na każdy dzień i listę produktów niezbędnych do ich przyrządzenia. Weź pod uwagę promocje oferowane przez sklepy, zaangażuj się w szukanie nowych przepisów. To może być ciekawa, kulinarna przygoda, dzięki której odkryjesz nowe smaki i podszkolisz swoje umiejętności w gotowaniu.
Jak wiele razy Twoja wizyta w supermarkecie kończyła się ogromnym rachunkiem i z produktami, których wcale nie miałeś zamiaru kupować? Półki sklepowe zachęcają klientów, kuszą pozornymi promocjami, nowymi smakami, wielopakami. Spacer po sklepie bez listy zakupów to niemal pewnik niepotrzebnie wydanych pieniędzy. Dlatego też przed każdą wizytą w supermarkecie sporządź listę zakupów, a produkty podziel na kategorie – nabiał, mięso, makarony itd. Dzięki temu zakupy pójdą Ci o wiele sprawniej, a im mniej czasu spędzisz między półkami, tym większa szansa na to, że nic co zbędne nie wyląduje w Twoim koszyku.
Znasz to uczucie, gdy wchodzisz do sklepu głodny i najchętniej zjadłbyś wszystko? Wystrzegaj się takich sytuacji, ponieważ zdecydowanie nie sprzyjają one oszczędnym zakupom. Jesteśmy wtedy bardziej skłonni skusić się na produkty, których tak naprawdę nie potrzebujemy. W wyniku tego w naszym koszyku zakupowym lądują przekąski, łakocie czy słodkie napoje, które nie dość, że kosztują krocie to jeszcze nierzadko negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Spróbuj zaplanować wizytę w sklepie po zjedzonym wcześniej większym posiłku. Będziesz wtedy zrelaksowany i prawdopodobnie nie ulegniesz podobnej pokusie.
Samodzielne przygotowywanie posiłków w domu, w porównaniu do jedzenia „na mieście”, generuje spore oszczędności. I choć wymaga to od nas zdecydowanie większego zaangażowania i poświęcenia, może znacząco wpłynąć na polepszenie kondycji domowego budżetu (i nierzadko zdrowia). Gdy jednak przed gotowaniem w zaciszu domowych powstrzymuje nas brak umiejętności kulinarnych warto zastanowić się nad zakupem profesjonalnego sprzętu np. urządzenia Thermomix® TM6. Na specjalnie stworzonej dla tego urządzenia platformie Cookidoo® znajduje się aż 80 tysięcy przepisów kulinarnych z całego świata, w tym prawie 5 tysięcy polskich, dzięki którym nie tylko zjemy danie na miarę dobrej restauracji, ale także oszczędzimy sporo pieniędzy. A dzięki naczyniu o pojemności 2,2l przygotujemy porcje dla 4 osób, co pozwoli zaplanować posiłki tak, by maksymalnie ograniczyć marnowanie żywności. I tak na przykład za jagodziankę zrobioną w urządzeniu Thermomix® zapłacimy jedyne 1,31zł, podczas gdy w cukierni będzie kosztowała ona od 8 do 20 zł. Podobne oszczędności kształtują się w przypadku drożdżówek z truskawkami (cena w TM: 1,06 zł/szt., cena w piekarni: 3,5-7 zł/szt.), lodów waniliowych (cena w TM: ok, 0,60 zł/gałka, cena w lodziarni: 5 zł/gałka), czy pizzy margherity (cena w TM: 16,32 zł, cena w pizzerii: 21-24 zł). Jak jeszcze możemy oszczędzać dzięki gotowaniu w domu? Przygotowując produkty, które w sklepach często są bardzo drogie! Z ryżu, który jest produktem ogólnodostępnym i tanim, możemy w urządzeniu TM stworzyć bezglutenową mąkę ryżową oraz napój ryżowy, a pozostały ryż wykorzystać do pysznych dań obiadowych. Gotowanie w domu po prostu się opłaca!
Chcąc zaoszczędzić na jedzeniu postawmy na sezonowe warzywa i owoce. W internecie bardzo łatwo znaleźć spis produktów, na które akurat w danym czasie jest sezon. Oznacza to, że w tym momencie są one nie tylko świeże, pełne wartości odżywczych, ale także smaczne i co ważne – tanie. W sierpniu i wrześniu króluje szczaw, szpinak, pomidory, brokuł, kalafior, papryka, cukinia, maliny, śliwki, jeżyny, agrest, brzoskwinie, morele i wiele, wiele innych. Te owoce i warzywa można przetwarzać na bieżąco, a także zamrozić lub przygotować z nich przepyszne przetwory i cieszyć się nimi, gdy za oknem będzie zima.
Przetwory to lato zamknięte w słoikach. Taka spiżarnia pełna letnich smakołyków to prawdziwy skarb, który w zimowe miesiące, uboższe w sezonowe produkty, uzupełni dietę w witaminy, składniki odżywcze oraz substancje bioaktywne. Nieoceniony jest również ich smak, który przywoła w mroźny, zimowy wieczór przywołać najlepsze wspomnienia lata. Mając zapas zawekowanych warzyw i owoców nie musisz martwić się o ich zakup i dostępność w chłodne miesiące – a to spora oszczędność czasu i pieniędzy. Dzięki urządzeniu Thermomix® możesz zamknąć w słoikach pastę ze świeżej cukinii czy np. fasolkę szparagową w sosie warzywno-pomidorowym. A ze świeżych i pachnących pomidorów przygotować przepyszny ketchup! Brzmi smakowicie? Robienie przetworów może stać się twoją pasją, za którą podziękuje Ci cała rodzina.