Wielkanocne potrawy nie dla dzieci? Podpowiadamy zdrowe alternatywy dla wszystkich

Zgodnie z polską tradycją na naszych stołach znajduje się wiele przepysznych potraw, które niekoniecznie mogą być odpowiednie dla dzieci. Na co więc zwrócić uwagę, przygotowując klasyczny potrawy wielkanocne? Podpowiadamy!
Czas przed świętami zawsze jest pracowity. Staramy się bowiem zadowolić każdą osobę, która będzie siedziała z nami przy stole. Bardzo często pojawia się pytanie, czy dla dzieci przygotować inne potrawy niż dla dorosłych. W sumie nie ma w tym nic dziwnego, zwłaszcza że nasze tradycyjne potrawy są ciężkostrawne, często z nadmierną ilością tłuszczu i przypraw, które dla żołądków naszych pociech mogą być szkodliwe.
Wiola Lis, specjalistka z ekobazaru Arkana Smaku, uspokaja: „Nie oznacza to, że specjalnie dla nich trzeba przygotować inne dania. W takiej sytuacji warto pomyśleć o bardziej lekkostrawnej wersji Świąt dla wszystkich. Mamy do dyspozycji wiele świetnych, zdrowych składników, z których możemy śmiało korzystać”.
Przyjrzyjmy się, chociażby królowi Wielkanocy, czyli żurkowi. Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez właśnie tej zupy. Oczywiście przygotowany na wędzonce, z dodatkiem boczku i białej kiełbasy, a wszystko razem jest tak ciężkie, że nawet dla nas zjedzenie porcji jest wyzwaniem.
Alternatywą może okazać się żurek na wywarze drobiowym bez zagęszczania go śmietaną (też pełnej tłuszczu). Z całą pewnością wszystkim nam to wyjdzie na dobre!
Zaraz po zupie na stole pojawia się sama biała kiełbasa w różnym wydaniu. Cóż, jej raczej nie da się niczym zastąpić, ale możemy kupić ją u lokalnego sprzedawcy, dzięki czemu wiemy, co jemy — nie pakujemy w siebie żadnych konserwantów.
Następne w kolejności są jajka, rzecz jasna z majonezem, który można zamienić na wersję lajt lub wegańską, oczywiście o dobrym składzie.
Na stole pojawią się też mięsa i wędliny. Jeśli pieczemy je w domu, to spokojnie możemy ograniczyć ilość dodanych przypraw (każdy może doprawić sobie przy stole) i tłuszczu. Natomiast gdy decydujemy się na ich zakup, to podobnie jak w przypadku białej kiełbasy dobrze jest wybrać zaufanego sprzedawcę.
Święta wielkanocne są ściśle związane nie tylko z ciężkimi potrawami, ale też dużą ilością ciast i innych słodkości. Na szczęście dzisiaj cukier, czyli puste kalorie, możemy odstawić, chociażby na rzecz stewii, erytrytolu lub ksylitolu. Nasze wypieki nadal będą piękne i przepyszne, ale również znacznie zdrowsze.
Jest to też dobre rozwiązanie, jeśli będziemy celebrować Święta z bliskimi, którzy zmagają się z cukrzycą.
Warto też poprosić gości, aby w ramach upominku nie przynosili dzieciom słodyczy. Mając zdolności kulinarne, możemy sami przygotować zdrowe słodycze, które mogą zarówno znaleźć się na stole, jak i zostać podarowane.
Ewelina Klimek, specjalistka produktowa w ekocentrum Arkana Smaku, podpowiada: „Obecnie w ofertach najlepszych producentów znajdziemy wiele zdrowych, ekologicznych przekąsek i słodkości najlepszej jakości. Wybierając je na świąteczne upominki czy elementy naszego stołu, mamy gwarancję, że nie szkodzimy naszym bliskim, bo stawiamy na najlepszy skład”.
W czasach naszych dziadków czy rodziców bardzo często nie przykładano odpowiedniej uwagi do tego, jakie potrawy podawane są dzieciom. Bardziej istotne było to, aby po prostu brzuszek był pełen. Obecnie czasy są zupełnie inne, a dorośli bardziej świadomi.
To od nas zależy, czy nasi bliscy ostatecznie zrozumieją nasze metody wychowawcze i poglądy. Jeszcze zanim zasiądziemy do stołu, powinniśmy poruszyć temat dotyczący posiłków dzieci. Wspólne dobro warto wypracowywać na drodze dialogu i wzajemnego szacunku.
A po wszystkich dobrociach przy stole, jedzonych z umiarem, najlepiej spędzić razem trochę czasu na świeżym powietrzu!