Czas kwarantanny okazał się czasem samorozwoju kulinarnego. Zrozumieliśmy, że nie potrzebujemy piekarni do wykarmienia rodziny, bo wystarczą nam przepisy na chleb. Jak zrobić dobry chleb? Czy to naprawdę takie trudne i czasochłonne?
Zobacz więcej: Ananas faszerowany - niekonwencjonalne i pyszne połączenie!
Domowe wypieki zawsze smakują lepiej. Wiemy, jakich produktów użyliśmy, mamy pewność, co do składu i jakości naszego wyrobu. Wspólne pieczenie może być dobrą zabawą dla całej rodziny. W końcu gotowanie integruje i uczy współpracy.
Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 15 godzin. Trzeba pamiętać, że zaczyn zwiększy swoją objętość.
fot. istock.com
Składniki na ciasto:
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego
120 g słonecznika
30 g sezamu
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
cały zaczyn z dnia poprzedniego
250 g letniej wody
Zobacz więcej: Energetyczny FIT OBIAD - Placki kukurydziane
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i pozostawić na godzinę, aby się połączyły. Po godzinie gotowe ciasto wystarczy przełożyć do formy. Piekarnik trzeba rozgrzać do 230 stopni i wstawić chleb na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 45 minut.