Prosty przepis na chleb dla całej rodziny. Będziecie zaskoczeni!

Czas kwarantanny okazał się czasem samorozwoju kulinarnego. Zrozumieliśmy, że nie potrzebujemy piekarni do wykarmienia rodziny, bo wystarczą nam przepisy na chleb. Jak zrobić dobry chleb? Czy to naprawdę takie trudne i czasochłonne?
Zobacz więcej: Ananas faszerowany - niekonwencjonalne i pyszne połączenie!
Domowe wypieki zawsze smakują lepiej. Wiemy, jakich produktów użyliśmy, mamy pewność, co do składu i jakości naszego wyrobu. Wspólne pieczenie może być dobrą zabawą dla całej rodziny. W końcu gotowanie integruje i uczy współpracy.
Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300 g wody
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 15 godzin. Trzeba pamiętać, że zaczyn zwiększy swoją objętość.
fot. istock.com
Składniki na ciasto:
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
1 łyżka soli
2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego
120 g słonecznika
30 g sezamu
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
cały zaczyn z dnia poprzedniego
250 g letniej wody
Zobacz więcej: Energetyczny FIT OBIAD - Placki kukurydziane
Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą i pozostawić na godzinę, aby się połączyły. Po godzinie gotowe ciasto wystarczy przełożyć do formy. Piekarnik trzeba rozgrzać do 230 stopni i wstawić chleb na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 45 minut.