Te produkty są najważniejszymi źródłami żelaza w diecie dziecka. Musisz dostarczać mu ich codziennie!

Do ukończenia pierwszego półrocza życia niemowlę korzysta z zapasów żelaza zgromadzonych w okresie płodowym. Po 6. miesiącu życia karmienie piersią nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Dlatego koniecznością jest rozszerzanie diety – tak, aby codzienny jadłospis dostarczał odpowiedniej ilości żelaza.
Żelazo jest składnikiem mineralnym, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W połączeniu z hemoglobiną transportuje tlen do komórek organizmu, dzięki czemu wszystkie narządy mogą sprawnie funkcjonować. Żelazo wpływa także na budowanie odporności dziecka. Niemowlę w drugim półroczu życia potrzebuje 11 mg żelaza każdego dnia[1].
Wybierając produkty spożywcze jako źródło żelaza, trzeba uwzględnić wiek niemowlęcia, postępując jednocześnie zgodnie ze schematem żywienia. Pierwsze posiłki uzupełniające należy wprowadzić po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia niemowlęcia.[2]
Wiek 5-6 miesięcy to początki rozszerzania diety niemowlęcia. Dlatego w tym okresie najlepiej sprawdzą się takie produkty spożywcze jak:
Warto sięgnąć po kaszki przeznaczone dla niemowląt, które są wzbogacone w wiele składników mineralnych, w tym m.in. żelazo. Ich spożywanie wspiera zachowanie optymalnego poziomu tego pierwiastka w organizmie.
Wraz z wiekiem niemowlęcia można wprowadzać do diety nowe produkty spożywcze – także takie, które szczególnie obfitują w żelazo. Poza warzywami i owocami zaleca się podawać maluchowi:
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rekomenduje również podawanie żółtek jaj oraz wzbogacanej żywności. Przykładem tej ostatniej są specjalne kaszki dla niemowląt – mleczne lub bezmleczne.
W diecie niemowlęcia szczególną rolę odgrywają produkty pochodzenia zwierzęcego. Są one bowiem bogate w tzw. żelazo hemowe – znacznie lepiej przyswajalne niż żelazo niehemowe (produkty pochodzenia roślinnego). Dla porównania: wchłanianie pierwiastka ze szpinaku wynosi 1%, natomiast z mięsa cielęcego – aż 22%[5].
Podreślmy, że w żywieniu niemowląt należy zwracać uwagę na jakość i bezpieczeństwo produktów. Dlatego wybieraj produkty ze wskazaniem wiekowym na opakowaniu. Dzięki temu możesz być pewna, że będą one odpowiednie dla wrażliwego i intensywnie rozwijającego się organizmu.
Jeśli chcesz zapewnić niemowlęciu odpowiedni poziom żelaza w organizmie, nie powinnaś koncentrować się wyłącznie na produktach zawierających najwyższą ilość pierwiastka. Ważne jest, aby codzienna dieta była bogata w owoce i warzywa o dużej zawartości witaminy C. Powód jest prosty – zwiększa ona wchłanianie żelaza.
Najlepszym źródłem witaminy C są m.in.: papryka czerwona, natka pietruszki, truskawki, czarne porzeczki[6]. Pamiętaj przy tym, aby rodzaj podawanych warzyw i owoców dopasować do wieku dziecka.
Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, uzupełnisz ilość żelaza i zapewnisz tym samym prawidłowy rozwój malucha!
[1] Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017
[2] Szajewska H, Horvath A, Rybak A, Socha P. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne. Pediatria 2016;13:9-24.
[3] Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia 2017
[4] https://www.bobovita.pl/5-6-miesiecy/artykuly/znaczenie-zelaza
[5] https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.5.
[6] https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.5.
Materiał partnera