Te słodkie przekąski nie mają ani grama cukru - wypróbuj koniecznie

Wszystkie są proste w przygotowaniu, a jedna do drugiej niepodobna, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Te słodkie przekąski nie mają ani grama cukru - wypróbuj koniecznie
fot. istock.com
02.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Dziś poznacie (chyba, że już znacie) apetyczne słodkości. Te przekąski mają jedną cechę wspólną: ani grama cukru! Brzmi kusząco, prawda? Też tak myślę! Jeśli któryś przepis przypadnie wam do gustu, możecie go wypróbować w ramach podwieczorku z waszymi pociechami. Ponieważ zaś w tych słodkościach nie ma cukru, możecie przygotowywać je tak często, jak tylko macie ochotę.

Przepisy na słodkie dania bez cukru

#1 Pudding chia

Składniki:

  • 4 łyżki stołowe nasion chia (na 2 porcje)
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • owoce (wedle uznania – ja dodałam banany, maliny, nektarynki i winogrona)

Przygotowanie:

Bez przesady, że to deser dla bogatych. Paczka chia kosztuje około 8zł, a przecież nie je się tego codziennie. Nasiona zalewamy jogurtem i zostawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby napęczniały. Przez pierwszą godzinę co jakiś czas mieszamy, bo inaczej zrobi się glut. Po napęcznieniu nasion, nasz pudding jest prawie gotowy. Owoce dodajemy w całości lub miksujemy i mieszamy z puddingiem. Niezależnie od tego, jakie owoce masz pod ręką, kombinacja najpewniej będzie smaczna.

Pudding chia z owocami
fot. istock.com

#2 Chipsy jabłkowe

Składniki:

  • 2 jabłka (2 blachy chipsów)
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon

Przygotowanie:

Proste jak drut, a za to – jakie pyszne! W sam raz do pochrupania przy ciekawej książce. Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Każdy z nich namaczamy w soku z cytryny. Posypujemy cynamonem. Piekarnik nastawiamy na 80 stopni i pieczemy w nim chipsy przez 120 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika jabłka powinny pozostać w nim jeszcze 30 minut, żeby stały się chrupiące. Przechowujemy w szczelnym, suchym pojemniku.

#3 Twarożek na słodko

Składniki:

  • 200g białego sera
  • 2 łyżeczki miodu
  • rodzynki

Przygotowanie:

Chwila moment i mamy twarożek do jedzenia łychą lub jako dodatek do naleśników. Co tu dużo pisać: po prostu mieszamy wszystkie składniki, siadamy i jemy! Budzi wspomnienia z dzieciństwa, czyż nie?

Słodki twarożek

fot. istock.com

#4 Smażone banany

Składniki:

  • 4 banany
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Teraz przekąska na ciepło: płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Banany kroimy wzdłuż i smażymy na mocno rozgrzanym maśle. Gotowe polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i posypujemy płatkami migdałowymi. Najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie