Dziś poznacie (chyba, że już znacie) apetyczne słodkości. Te przekąski mają jedną cechę wspólną: ani grama cukru! Brzmi kusząco, prawda? Też tak myślę! Jeśli któryś przepis przypadnie wam do gustu, możecie go wypróbować w ramach podwieczorku z waszymi pociechami. Ponieważ zaś w tych słodkościach nie ma cukru, możecie przygotowywać je tak często, jak tylko macie ochotę.
Składniki:
Przygotowanie:
Bez przesady, że to deser dla bogatych. Paczka chia kosztuje około 8zł, a przecież nie je się tego codziennie. Nasiona zalewamy jogurtem i zostawiamy na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby napęczniały. Przez pierwszą godzinę co jakiś czas mieszamy, bo inaczej zrobi się glut. Po napęcznieniu nasion, nasz pudding jest prawie gotowy. Owoce dodajemy w całości lub miksujemy i mieszamy z puddingiem. Niezależnie od tego, jakie owoce masz pod ręką, kombinacja najpewniej będzie smaczna.
Składniki:
Przygotowanie:
Proste jak drut, a za to – jakie pyszne! W sam raz do pochrupania przy ciekawej książce. Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Każdy z nich namaczamy w soku z cytryny. Posypujemy cynamonem. Piekarnik nastawiamy na 80 stopni i pieczemy w nim chipsy przez 120 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika jabłka powinny pozostać w nim jeszcze 30 minut, żeby stały się chrupiące. Przechowujemy w szczelnym, suchym pojemniku.
Składniki:
Przygotowanie:
Chwila moment i mamy twarożek do jedzenia łychą lub jako dodatek do naleśników. Co tu dużo pisać: po prostu mieszamy wszystkie składniki, siadamy i jemy! Budzi wspomnienia z dzieciństwa, czyż nie?
fot. istock.com
Składniki:
Przygotowanie:
Teraz przekąska na ciepło: płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Banany kroimy wzdłuż i smażymy na mocno rozgrzanym maśle. Gotowe polewamy miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i posypujemy płatkami migdałowymi. Najlepsze są bezpośrednio po przygotowaniu!