FIT Mama - kilka sprytnych sposobów na ograniczenie cukru w diecie

Nie od dziś wiadomo, że cukier to wróg zgrabnej sylwetki i naszego zdrowia. Chcąc zgubić parę kilogramów, trzeba z niego zrezygnować. Jednak nie chodzi tylko o słodzenie kawy czy herbaty. Cukier może być ukryty w produktach, po których najmniej się tego spodziewasz, np. suszonych owocach, jogurtach czy produktach „light”.
Większość płatków śniadaniowych (w tym gotowych musli i granoli) jest dodatkowo dosładzana. Warto zamienić je na zdrową owsiankę, która działa bakteriobójczo, ma dużo witamin i minerałów oraz błonnika, dzięki któremu poczujesz się najedzona na dłużej. Możesz do niej dodać owoce, miód, orzechy - codziennie inaczej.
Większość produktów o obniżonej zawartości tłuszczu ma w składzie dodatkową porcję cukru, słodzików lub innych wzmacniaczy smaku. Pamiętaj, że zbędne kilogramy zawdzięczasz właśnie cukrom, które dopiero w procesie metabolizmu zostają zamienione na tłuszcz.
A wydawałoby się, że to taka zdrowa przekąska. Uważaj jednak na jogurty owocowe, które nierzadko mają więcej cukru niż owoców. Najlepszym wyborem będzie jogurt naturalny, do którego sama dodasz świeże owoce. Opcja o wiele zdrowsza i o wiele smaczniejsza.
Gotowe dania zawierają mnóstwo konserwantów, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. Lepiej dla Ciebie, jeśli kupisz wszystkie produkty i będziesz gotować od podstaw. Nie dość, że zdrowiej, to jeszcze ile satysfakcji!
Kiedy najczęściej sięgasz po słodycze? Gdy jesteś głodna. Batonik szybko zaspokoi uczucie głodu i dostarczy energii. Niestety to rozwiązanie działa tylko przez chwilę. Po paru minutach znów poczujesz głód. Zamiast tego zjedz porządny obiad bogaty w białko, nawet do głowy nie przyjdzie Ci sięganie po czekoladę.
Zobacz więcej: Właśnie TO dzieje się z tłuszczem gdy chudniesz
No właśnie, skoro już o tym mowa – jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady, zamień ją na gorzką, która zawiera mniej cukru niż mleczna lub biała. W dodatku wysoka zawartość kakao poprawia nastrój, działa przeciwnowotworowo, chroni pamięć i opóźnia procesy starzenia się. Kostka dziennie jest nawet wskazana!
fot. istock.com
Zamień białe pieczywo na pełnoziarniste – np. razowe, żytnie, orkiszowe. Mniej kalorii, więcej błonnika, minerałów i białka. To samo tyczy się makaronów!
Myślisz, że jak sok jest owocowy, to znaczy, że jest zdrowy? Niekoniecznie. Większość soków, napojów, nektarów i kompotów zawiera spore ilości cukru. Jeśli nie masz sokowirówki i nie zamierzasz własnoręcznie wyciskać owoców, lepiej zrezygnuj z soków na rzecz wody. Nie ma kalorii, więc możesz jej pić, ile chcesz.
Zastąp ziemniaki i biały ryż kaszą – pełnoziarniste, z łuską i zarodkiem, to bomba błonnika i minerałów. Do wyboru masz gryczaną, jaglaną, jęczmienną, komosę ryżową, codziennie możesz jeść inną.
Zobacz więcej: Słodzić czy nie słodzić? Oto jest pytanie!
Nawet jeśli wydaje Ci się, że jedzenie, po które sięgasz jest zdrowe, warto poznać jego wartości odżywcze. Pamiętaj, że składniki wymieniane są w kolejności od największej ilości do najmniejszej. Dlatego, jeśli cukier lub słodzik znajdują się w pierwszej piątce, lepiej poszukaj alternatywy dla wybranego produktu.