Kefir to bardzo popularny i niedrogi sprzymierzeniec zdrowych jelit. Znajdują się w nim bakterie probiotyczne, które mają zbawienny wpływ na mikrobiotę jelit - działanie kefiru można przyrównać do kiszonek, które poprawiają perystaltykę jelit i wspomagają odporność organizmu. Regularne picie kefiru pomaga przeciwdziałać zaparciom, poprawia odporność organizmu oraz stymuluje organizm do procesu oczyszczania. Kefir cechuje także zawartość białka, witamin i minerałów, czyli witamin z grupy B: B1, B12 oraz B9 - czyli kwasu foliowego, a także witaminy K, biotyny, wapnia i magnezu.
To w kefirze znajdziemy aminokwasy niezbędne, m.in. tryptofan, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy i działa wyciszająco.
Kefir na odchudzanie
Kefir ma mało kalorii - od 50 do 70 kcal w 100 g, a z powodzeniem może stanowić zdrową przekąskę. A co do kefiru można dodać, żeby podkręcić jego działanie? Otóż:
- inulinę - zwiększa ona częstość oddawania stolca, poprawia jego konsystencję i sprzyja regularnym wypróżnianiom. Można ją stosować w postaci proszku, w ilości 1-2 łyżeczek na szklankę kefiru;
- starty ząbek czosnku, ale tutaj uważać powinny osoby, które cierpią na problemy trawienne;
- miód, który dodatkowo stymuluje odporność organizmu i wzmacnia działanie antybakteryjne kefiru.
Właściwości kefiru
To, że kefir działa odchudzająco i zbawiennie na jelita, to zaledwie początek korzyści, które płyną z regularnego picia tego napoju mlecznego.
- Właściwości antybakteryjne. Wykazano aktywność przeciwbakteryjną kefiru dla bakterii gronkowca złocistego, E.coli, Listerii, Salmonelli oraz zdolność do hamowania wzrostu drożdżaków Candida. To sprawia, że kefir pomaga zapobiegać zatruciom oraz rozwojowi grzybicy.
- Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Wysoka zawartość wapnia w kefirze wpływa na większą gęstość kości i mniejsze ryzyko złamań.
- Zapobiega rozwojowi chorób, w tym nowotworów. W licznych badaniach wykazano, że kefir ma działanie przeciwutleniające silniejsze od witaminy E, a to sprawia, że zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego i może obniżać ryzyko rozwoju nowotworów.
- Obniża cholesterol. Zgodnie z aktualnymi badaniami udowodniono, że kefir spożywany regularnie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.