Dodaj do kefiru i wypij przed snem. Jelita ci podziękują, obudzisz się z płaskim brzuchem

Kefir to zdrowy napój, zawiera dużo bakterii nazywanych roboczo probiotykami, które dbają o dobry stan jelit i pomagają przeciwdziałać zaparciom. Jednak kefir, dzięki pewnym dodatkom, może być jeszcze zdrowszy!
Dodaj do kefiru i wypij przed snem. Jelita ci podziękują, obudzisz się z płaskim brzuchem
Kefir ma działanie oczyszczające / iStock
11.06.2025
Adrianna Michalczuk

Kefir to bardzo popularny i niedrogi sprzymierzeniec zdrowych jelit. Znajdują się w nim bakterie probiotyczne, które mają zbawienny wpływ na mikrobiotę jelit - działanie kefiru można przyrównać do kiszonek, które poprawiają perystaltykę jelit i wspomagają odporność organizmu. Regularne picie kefiru pomaga przeciwdziałać zaparciom, poprawia odporność organizmu oraz stymuluje organizm do procesu oczyszczania. Kefir cechuje także zawartość białka, witamin i minerałów, czyli witamin z grupy B: B1, B12 oraz B9 - czyli kwasu foliowego, a także witaminy K, biotyny, wapnia i magnezu.

To w kefirze znajdziemy aminokwasy niezbędne, m.in. tryptofan, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy i działa wyciszająco.

Kefir na odchudzanie

Kefir ma mało kalorii - od 50 do 70 kcal w 100 g, a z powodzeniem może stanowić zdrową przekąskę. A co do kefiru można dodać, żeby podkręcić jego działanie? Otóż:

  • inulinę - zwiększa ona częstość oddawania stolca, poprawia jego konsystencję i sprzyja regularnym wypróżnianiom. Można ją stosować w postaci proszku, w ilości 1-2 łyżeczek na szklankę kefiru;
  • starty ząbek czosnku, ale tutaj uważać powinny osoby, które cierpią na problemy trawienne;
  • miód, który dodatkowo stymuluje odporność organizmu i wzmacnia działanie antybakteryjne kefiru.

Właściwości kefiru

To, że kefir działa odchudzająco i zbawiennie na jelita, to zaledwie początek korzyści, które płyną z regularnego picia tego napoju mlecznego. 

  1. Właściwości antybakteryjne. Wykazano aktywność przeciwbakteryjną kefiru dla bakterii gronkowca złocistego, E.coli, Listerii, Salmonelli oraz zdolność do hamowania wzrostu drożdżaków Candida. To sprawia, że kefir pomaga zapobiegać zatruciom oraz rozwojowi grzybicy.
  2. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Wysoka zawartość wapnia w kefirze wpływa na większą gęstość kości i mniejsze ryzyko złamań.
  3. Zapobiega rozwojowi chorób, w tym nowotworów. W licznych badaniach wykazano, że kefir ma działanie przeciwutleniające silniejsze od witaminy E, a to sprawia, że zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego i może obniżać ryzyko rozwoju nowotworów. 
  4. Obniża cholesterol. Zgodnie z aktualnymi badaniami udowodniono, że kefir spożywany regularnie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie