Gotuj i chudnij! 3 zasady przyrządzania posiłków

Nie musisz dokonywać rewolucji w swoim jadłospisie, by przekształcić zwykłe posiłki w takie, które wspomogą odchudzanie i utrzymanie szczupłej figury.
Gotuj i chudnij! 3 zasady przyrządzania posiłków
fot. istock.com
25.03.2024
Katarzyna Lemanowicz

Wystarczy, że zmienisz sposób ich podania czy przygotowania, wciąż sięgając po ulubione produkty.

Jakie triki stosować w kuchni, by schudnąć?

#1 Jedz na ciepło: Chcesz zapomnieć o dotkliwym głodzie? Jedz co najmniej jeden ciepły posiłek dziennie. Mogą to być nawet płatki śniadaniowe. Jak wykazano w badaniach Uniwersytetu Stanowego Luizjany, kobiety spożywające na ciepło owsiankę z odtłuszczonym mlekiem oceniły poziom swojego głodu jako o 28% niższy przez kolejne 4 godziny niż kobiety jedzące taki sam posiłek na zimno.

#2 Zagęszczaj swoje dania: Chcesz jeść lekko, a przy tym czuć satysfakcję jak po dekadenckich posiłkach? Zadbaj o odpowiednią konsystencję i strukturę dań, które przyrządzasz lub wybierasz w sklepie. To tylko dwie cechy z całego zbioru wrażeń zmysłu dotyku, jakie odbieramy przy jedzeniu, określanego jako tekstura żywności. Okazuje się, że jest ona podstawowym kryterium naszej preferencji lub wstrętu do danego pożywienia. Wpływa też na to, ile jemy. Według nowych badań, których wyniki przedstawiono w „Journal of Consumer Research”, postrzegamy produkty twarde i posiadające szorstką teksturę jako mniej kaloryczne. Natomiast gładka, kremowa tekstura daje poczucie większej kaloryczności i pozwala odczuć większą sytość, nawet jeśli jest uzyskana bez dodatku nasilających ją zagęstników. Dlatego polecamy zmiksowane dania z warzyw i owoców, takie jak zupy krem i koktajle z blendera, a także gładkie sosy. Nawet potrawy z minimalnym dodatkiem tłuszczu mogą dzięki bogatej konsystencji dawać wrażenie bardziej kalorycznych. Stosuj w nich purée z owoców i warzyw, jak również zagęstniki.

fot. istock.com

Oprócz tych tradycyjnych, takich jak mąka i skrobia kukurydziana czy ziemniaczana, warto wypróbować też inne podobnie działające dodatki. To m.in. karob, kudzu, guma ksantanowa, skrobia z tapioki czy z maranty trzcinowatej (arrowroot), która sprawdzi się zwłaszcza w daniach kwaśnych.

#3 Woda do posiłku tłumi nadmierny apetyt: Chcesz nasycić się mniejszymi porcjami? Zaczynaj posiłki od zupy! Dostarczysz sobie dodatkowych porcji warzyw oraz wody, która pozwala utrzymać sprawny metabolizm i zwiększa sytość – bez dodatkowych kalorii. Nie wystarczy jednak, że wypijesz ją do obiadu: woda musi wchodzić w skład potrawy, np. lekkiej zupy. Badania Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii dowodzą, że jeśli dostarczy ona do 150 kcal, to automatycznie możesz spożyć nawet o 20% mniej kalorii w ramach całego posiłku. Dlaczego? Bo przechodząc do dania głównego nie będziesz już tak głodna! Podobnie działają koktajle, dania typu owsianka, surówki i sałatki – a także same warzywa i owoce.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie