Czy wiedziałaś o tym, że kakao zawarte w czekoladzie jest źródłem przeciwutleniaczy, zatem zapobiega starzeniu się komórek w organizmie? Co więcej, flawanole kakaowe chronią organizm przed insulinoopornością, która może prowadzić do cukrzycy typu II.
Dodatkowo kakao ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ciśnienie tętnicze krwi. Jest także istną bombą witaminową – zawiera ponad 300 różnych składników w tym magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor i cynk czy witaminy z grupy B [2]! Ale to nie wszystko. Czekolada swoje odchudzające właściwości zawdzięcza teobrominie, która przyspiesza lipolizę komórkową i stymuluje
termogenezę – co oznacza, że wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i proces zmniejszania masy ciała. Ciekawostką jest to, że smak i zapach kakao prowadzi do zmniejszenia stężenia hormonu głodu, a tym samym hamuje apetyt.