Dlaczego warto przejść na dietę z niskim indeksem glikemicznym?

Tak by spełniał nasze oczekiwania, był smaczny i do tego posiadał opcje dostosowane do indywidualnych potrzeb organizmu, w tym chorób dietozależnych?
Firmy cateringowe w swojej ofercie posiadają zazwyczaj kilkanaście różnych wariantów i programów dietetycznych. Aby skorzystać z usług cateringu, wystarczy wejść na stronę internetową konkretnej marki. Na stronie internetowej każdy może wybrać taki rodzaj diety, na którym mu najbardziej zależy. W ofercie firm cateringowych możemy znaleźć diety bazujące na określonej kaloryczności, programy dietetyczne przeznaczone dla sportowców czy ciekawe rozwiązania dla wegan. Pamiętajmy jednak, że przy wyborze jadłospisu nie należy kierować się trendami żywieniowymi i poleceniami znajomych. Przed wyborem diety warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym, który na podstawie dokładnej analizy stanu zdrowia, zapotrzebowania kalorycznego i czynników indywidualnych pomoże dostosować plan żywieniowy do naszych potrzeb. Niektóre cateringi oferują bezpłatną konsultację z dietetykiem klinicznym przed doborem diety. Ważne też, żeby catering dietetyczny posiadał także opcje dla osób cierpiących na różne schorzenia ze strony układu pokarmowego i zmagających się z chorobami dietozależnymi. Do takich chorób możemy zaliczyć m.in. insulinooporność, cukrzycę typu II, zaburzenia gospodarki hormonalnej, w tym niedoczynność tarczycy i Hashimoto, a także choroby układu pokarmowego i nietolerancje pokarmowe (np. SIBO/IBS). Ważne jest, jeśli z dostępnych diet możemy wybrać taką bez lub z ograniczoną ilością glutenu, bez laktozy. Ważne też, żeby z dostępnych diet w cateringu móc wybrać - oczywiście pod okiem dietetyka - odpowiednią kaloryczność.
Oczywiście, decydując się na wysokiej jakości catering dietetyczny ponosimy dość wysokie koszty, ale... Najważniejszym zadaniem diety pudełkowej jest uświadomienie, ile i jak tak naprawdę powinnyśmy jeść, jak duże porcje i jakie ilości składników odżywczych. Dzięki diecie pudełkowej dużo prościej jest zadbać o lepsze samopoczucie, ale też bezpiecznie zrzucić zbędne kilogramy, głównie przez to, że trzymamy się ściśle określonej wartości kalorycznej, nie ograniczając dostarczania sobie cennych mikro i makroskładników. Nie bez znaczenia jest też jakość spożywanych posiłków.
Na samym początku warto wyjaśnić, czym jest indeks glikemiczny i dla kogo dedykowana jest dieta z niskim indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny to parametr umożliwiający klasyfikację produktów spożywczych pod względem ich wpływu na po posiłkowe stężenie glukozy we krwi. Co to oznacza w praktyce? Im wyższy jest indeks glikemiczny danego produktu, tym bardziej podnosi on poziom glukozy we krwi. Odpowiednio, im niższy jest poziom cukru, tym mniejszy będzie wzrost glukozy po spożytym posiłku. Stabilny poziom glukozy we krwi przekłada się m.in. na brak spadków energii w ciągu dnia oraz zapobiega nagłym napadom głodu, a co za tym idzie: wpływa na lepsze samopoczucie i wyższą produktywność.
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy m.in. nabiał, mięso, ryby, warzywa strączkowe i większość świeżych owoców z wyjątkiem arbuza i melona. Mówiąc o owocach warto zwrócić uwagę na to, że im bardziej są one dojrzałe, tym wyższy jest ich indeks glikemiczny. Z kolei wysoki wskaźnik glikemiczny posiadają m.in. białe pieczywo, piwo, dynia, marchew i ziemniaki gotowane. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że nawet sposób obróbki danego produktu wpływa na zmianę jego indeksu.
Dieta z niskim wskaźnikiem glikemicznym jest przeznaczona przede wszystkim dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Będzie także dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą uregulować poziom glukozy we krwi i tych, którzy chcą poprawić swój profil lipidowy, obniżyć poziom cholesterolu lub ciśnienia krwi.
Dlaczego zdecydowałam się na test diety z niskim indeksem glikemicznym, pomimo iż nie cierpię na żadne z wyżej wymienionych? Chciałam sprawdzić, czy tak specjalistycznie dedykowana dieta jest smaczna i jak zareaguje mój organizm, jeśli ograniczę produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Poza tym, o ile ograniczyć kaloryczność diety nie jest tak trudno, tak dopasować produkty, aby dieta nie tylko wpływała na samopoczucie na co dzień, ale też leczyła, nie jest już tak prosto.
Do testów wybrałam dietę „Low IG, Less Gluten, No Lactose” od cateringu Be Diet Catering (https://bedietcatering.pl/) Ewy Chodakowskiej. Po konsultacji z dietetyczką kliniczną Be Diet Catering wybór padł na tę o wartości kalorycznej 1500kcal ze względu na niskie zapotrzebowanie energetyczne. Marka oferuje ten rodzaj diety w formie 4 posiłków dziennie. Wiedziałam, że chcąc się zdrowo odżywiać powinnam ograniczyć przede wszystkim słodkie produkty w diecie, gluten i laktozę. Testowałam dietę przez równy miesiąc i poza oczywistym zrzuceniem 3-4 kilogramów, muszę przyznać, że czułam się świetnie.
Przez pierwszy tydzień mój organizm dostosowywał się do nowego sposobu odżywiania. Nie ukrywam, że nagła zmiana wartości kalorycznej mojej diety, z tak naprawdę nie wiadomo jak wysokiej na 1500 kcal była dla mnie dość dużym szokiem i zwyczajnie w świecie, po zjedzeniu ostatniego posiłku byłam dość głodna. Ale... Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B. Wytrwałam i w kolejnych tygodniach było już zdecydowanie lepiej. Równolegle z przejściem na catering dietetyczny wprowadziłam do swojej codzienności aktywność fizyczną. Treningi siłowe dwa razy w tygodniu, bieganie raz w tygodniu, a w pozostałe dni rozciąganie z ulubionymi treningami jogi. To wszystko w połączeniu z dobrą dietą sprawiło, że czułam się wyśmienicie.
Dzięki diecie z obniżonym indeksem glikemicznym nie czułam po posiłkach "zjazdu" energetycznego, co w efekcie dawało większe chęci do działania, do sprostania codziennym obowiązkom. Co więcej, ograniczenie cukru, glutenu i laktozy w znaczny sposób poprawiło stan mojej cery. Tak, pomimo że mam 38 lat, na mojej twarzy do tej pory pojawiali się niechciani goście.
Po miesiącu stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym, bez laktozy i z obniżoną zawartością glutenu od Be Diet Catering przekonałam się, że wszystkie posiłki były pyszne, odpowiednio doprawione i obalające mit, że na diecie się głoduje i w zasadzie nie za bardzo można cokolwiek zjeść. Zaskoczyło mnie też to, że można jeść słodkości - oczywiście w tej zdrowej wersji, stworzone na bazie zamienników cukru. Po miesiącu diety czułam się naprawdę lekka, mój brzuch nie był wydęty i miałam zdecydowanie więcej energii.
Zdradzę wam również sekret... Niewiele osób stać na to, by przez 365 dni w roku stosować dietę pudełkową - to dość wysokie koszty. Ale raz na jakiś czas warto w ten sposób zadbać o siebie. Uświadomić sobie, że na co dzień jemy za duże porcje, a także z jak niezdrowych składników powstają nasze ulubione przekąski. Dieta pudełkowa wprowadza swojego rodzaju reżim do codzienności, uczy cierpliwości i wytrwałości. To już kolejny catering dietetyczny, który przetestowałam i szczerze polecam! Jest smacznie, posiłki trafiały pod drzwi mojego domu punktualnie, a podczas stosowania diety miałam opiekę dietetyczki klinicznej. Co więcej, to że przez równy miesiąc nie musiałam gotować to prawdziwy luksus - szczególnie dla zapracowanej mamy.
Kochane SuperMamy - zaczynamy nowy rok i pewnie każda z nas zastanawia się nad postanowieniami noworocznymi. Przy tworzeniu planu na kolejny rok nie zapominajmy o naszym zdrowiu i zadbajmy o odpowiednią dietę dopasowaną do naszych potrzeb na podstawie badań.
- Samodzielne skomponowanie klasycznej, zbilansowanej diety jest bardzo trudne, a zaplanowanie diety wykluczającej bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem klinicznym jest wręcz niemożliwe. Wykluczając pewne produkty, musimy zastąpić je innymi składnikami, które są dla naszego organizmu niezbędne. Stworzenie takiej diety wymaga dużo wiedzy specjalistycznej, dlatego też przejście na dietę wykluczającą należy przeprowadzać pod opieką dietetyka klinicznego. – podkreśla Monika Nowicka z Be Diet Catering. - Tworząc naszą nową dietę z niskim indeksem, obniżoną zawartością glutenu i bez laktozy braliśmy pod uwagę wszystkie elementy, które wpływają na to, aby dieta była pełnowartościowa nie tylko w skali jednego dnia, ale wielu tygodni.
To, co spożywamy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Aby mieć pewność, że wybrana dieta odpowiada naszym potrzebom, przed spotkaniem z dietetykiem klinicznym zaleca się przeprowadzenie podstawowych badań, takich jak morfologia, badanie moczu, oznaczenie lipidogramu, TSH, FT3 i FT4, insuliny i glukozy, AST i ALT, CRP, i zbadanie odczynu kwasu moczowego. Połączenie wiedzy o wynikach badań z wywiadem na temat samopoczucia i prowadzonego stylu życia pozwoli doświadczonemu dietetykowi klinicznemu na zarekomendowanie odpowiedniej diety. – dodaje Monika Nowicka, dietetyk kliniczna Be Diet Catering.
Jeśli jednak nie macie czasu na planowanie gotowanie zdrowych i pożywnych dań zgodnie z zaleceniami dietetyka w domu, dobrą opcją będzie wybór diety od Be Diet Catering Ewy Chodakowskiej.
Podsumowując, bez wątpienia zaletami cateringu dietetycznego są:
Jedyną wadą cateringu dietetycznego jest jego cena, ale drogie SuperMamy pamiętajcie o jednym. Na tę cenę składają się produkty najwyższej jakości, praca dietetyka i zespołu znakomitych kucharzy, dzięki którym codziennie pod drzwi trafiają wyselekcjonowane, smaczne i zdrowe posiłki. Warto!