Ta kawa to sekret szczupłej sylwetki

Gdy badacze ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Ateńskiego przyjrzeli się nawykom mieszkańców greckiej wyspy Ikaria, poznali sekret ich długowieczności.
Ta kawa to sekret szczupłej sylwetki
fot. istock.com
18.06.2021
Katarzyna Lemanowicz

Liczba żyjących tam 90-latków jest aż 10 razy większa niż w całej Europie i ma to związek ze spożywaniem tradycyjnie parzonej kawy – ellinikos kafes. Najpierw ziarna są bardzo drobno mielone, a następnie gotowane w specjalny sposób z wodą. Sprawia to, że napar zawiera mniej kofeiny, co pozwala pić go w większych ilościach – zwykle 3-5 razy dziennie w filiżankach o pojemności 60-90 ml.

Kawa po grecku - jakie są jej zalety?

Kawa po grecku jest też znacznie bogatsza w antyoksydanty, m.in. kwas chlorogenowy i polifenole, niż napar przygotowany innymi metodami. Dzięki temu poprawia funkcjonowanie śródbłonka, czyli warstwy komórek wyściełających naczynia krwionośne, a także pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i nie podnosi go nawet wtedy, gdy jest już zbyt wysokie. Kawa po grecku pomaga też przeciwdziałać odkładaniu się płytki miażdżycowej i chroni arterie przed rozwojem stanu zapalnego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Mamy też dowody na to, że wspomaga nastrój – oprócz tego, że pobudza i podkręca spalanie kalorii. 

Kawa

fot. istock.com

Parzenie kawy po grecku 

Napar przyrządza się w metalowym tygielku z długą rączką, który nosi nazwę briki. Najlepsze są te ze stali nierdzewnej. Choć do ich wykonania używa się też miedzi i aluminium, metale te reagują z związkami kwasowymi z kawy, co może zmieniać jej smak i wpływ na zdrowie. Po wypełnieniu briki odpowiednią ilością bardzo gorącej, choć nie wrzącej wody, dodaj do niej bardzo drobno zmieloną kawę, zwykle 1-2 kopiaste łyżeczki na filiżankę, oraz pożądaną ilość cukru. Całość mieszaj do momentu, aż kawa opadnie na dno, a cukier się rozpuści. Postaw briki na kuchence i powoli doprowadź wodę do wrzenia. Gdy tylko zacznie podnosić się piana, odstaw tygielek na bok na ok. minutę. Nalej napar do filiżanek wraz z najważniejszą jego częścią, czyli pianą. Podawaj kawę ze szklanką zimnej wody. 

Zobacz więcej: TikTokerzy korzystają z tego przepisu na śniadanie. Jest genialny!

Rodzaje ellinikos kafes

W zależności od mocy smaku, kawa po grecku nosi różne nazwy: sketos – kawa mocna bez cukru, mietrios – średnia z łyżeczką cukru (warto dać tyle samo cukru, co kawy), glikos lub glikos varis – słodka jak ulepek, lub glykis vrastos – słodka, gotowana więcej niż raz. 

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 3 / 5
Julia garnkowska (Ocena: 1) wczoraj 12:15
To jest 👎👎👎
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 22.06.2021 18:09
a stosuję kanabialice - koleżanka twierdzi, że nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale też hamujące aktywność enzymów, które prowadzą do odkładania tłuszczów w organizmie. zaueażyłam że na ty sporo schudła ale stosowała dłużej niż ja .... Widzę już pewne efekty - straciłam 3 kg po miesiącu picia codziennie w promocyjniej cenie kupywałem na www konopiafarmacja pl
odpowiedz
Polecane dla Ciebie