Pyszny chlebek bananowy i w dodatku w fit wersji - ten przepis musisz wypróbować!

Sprawdź proste triki na "odchudzenie" tej pysznej przekąski
Pyszny chlebek bananowy i w dodatku w fit wersji - ten przepis musisz wypróbować!
06.06.2020

Lockdown wystawił na ciężką próbę chyba każdy aspekt naszego życia. Ponad 2 miesiące konieczności pozostania w domu, zdalna praca, opieka nad dziećmi, edukacja online. Ba! Zapewnienie dzieciom w miarę kreatywnego spędzenia czasu między innymi po to, by totalnie nie oszaleć w czterech ścianach.

Do tego wszystkiego, spowodowane zamknięciem siłowni, klubów fitness, brak aktywności fizycznej i dieta pozostawiająca wiele do życzenia. Dyspensa goniła dyspensę... Mistrzów pieczenia domowego chleba chyba nigdy nie było tak wielu. Tak samo sprawy się mają z pieczeniem słodkości, także tych z pozoru wyglądających na fit i wspomagających proces odchudzania. Tyle, że mąka, cukier, i inne dodatki nie pomagają w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Co zrobić, żeby tę pyszną przekąskę przerodzić w coś dozwolonego na diecie? Istnieje kilka prostych trików, które koniecznie musisz wypróbować. 

Doradziła także dodanie octu jabłkowego, aby zwiększyć produkcję enzymów trawiennych w jelitach, co może pomóc w rozkładzie naszego jedzenia na trawienie.

Chlebek bananowy - przepis

fot. istock.com

Chlebek bananowy - przepis na fit wersję 

Wystarczy wykorzystać mąkę bezglutenową, a cukier zastąpić daktylami lub cukrem kokosowym. Co jeszcze? Tego dowiesz się poniżej.

Składniki: 

  • 3 średnie banany (upewnij się, że są bardzo dojrzałe)
  • 180 g bezglutenowych płatków owsianych. Możesz użyć również mąki gryczanej, lub migdałowej 
  • 35 g cukru kokosowego lub 5 świeżych daktyli
  • 70 g szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki mielonego lnu lub mielonych nasion chia + 6 łyżek wody - lub 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego - którego zadaniem jest poprawa funkcjonowania układu trawiennego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka organicznego cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Banany dokładnie rozgnieć za pomocą blendera. Dodaj suche składniki i mieszaj aż do momentu połączenia wszystkich składników. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i piecz w temperaturze 180 st.C. około 55 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeśli na patyczku zostaje mokre ciasto wydłuż czas pieczenia o jeszcze jakieś 15 minut. 

Komentarze (1)
Ocena: 3 / 5
gość (Ocena: 3) 07.06.2020 15:19
70 g szklanki masła orzechowego? Coś tu nie gra
odpowiedz
Polecane dla Ciebie