Lockdown wystawił na ciężką próbę chyba każdy aspekt naszego życia. Ponad 2 miesiące konieczności pozostania w domu, zdalna praca, opieka nad dziećmi, edukacja online. Ba! Zapewnienie dzieciom w miarę kreatywnego spędzenia czasu między innymi po to, by totalnie nie oszaleć w czterech ścianach.
Do tego wszystkiego, spowodowane zamknięciem siłowni, klubów fitness, brak aktywności fizycznej i dieta pozostawiająca wiele do życzenia. Dyspensa goniła dyspensę... Mistrzów pieczenia domowego chleba chyba nigdy nie było tak wielu. Tak samo sprawy się mają z pieczeniem słodkości, także tych z pozoru wyglądających na fit i wspomagających proces odchudzania. Tyle, że mąka, cukier, i inne dodatki nie pomagają w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Co zrobić, żeby tę pyszną przekąskę przerodzić w coś dozwolonego na diecie? Istnieje kilka prostych trików, które koniecznie musisz wypróbować.
Doradziła także dodanie octu jabłkowego, aby zwiększyć produkcję enzymów trawiennych w jelitach, co może pomóc w rozkładzie naszego jedzenia na trawienie.
fot. istock.com
Wystarczy wykorzystać mąkę bezglutenową, a cukier zastąpić daktylami lub cukrem kokosowym. Co jeszcze? Tego dowiesz się poniżej.
Składniki:
Przygotowanie:
Banany dokładnie rozgnieć za pomocą blendera. Dodaj suche składniki i mieszaj aż do momentu połączenia wszystkich składników. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i piecz w temperaturze 180 st.C. około 55 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe. Jeśli na patyczku zostaje mokre ciasto wydłuż czas pieczenia o jeszcze jakieś 15 minut.