Przeraża cię fakt, że przechodząc na dietę musisz zrezygnować ze wszystkich pysznych posiłków? Jesteś w dużym błędzie.
Dieta nie oznacza rezygnacji a raczej umiejętne zastępowanie kalorycznych składników. Nie inaczej jest w przypadku francuskich tostów. Trener gwiazd, Harley Pasternak podzielił się przepisem na zdrową wersję tostów francuskich. To idealna opcja na pożywne śniadanie, ale też na leniwy obiad.
Wystarczy zamiast grubych kromek pszennego pieczywa, całych jaj, śmietany, mleka i cukru użyć pełnoziarnisty chleb i białka. Do tego świeże truskawki, borówki, syrop klony i masło.
Przepis na zdrową wersję tostów francuskich wg Harleya Pasternaka
Składniki:
- 6 kromek chleba pełnoziarnistego
- białka z 4 jaj
- 1 szklanka świeżych jagód, truskawek
- syrop klonowy
- łyżka masła
- cynamon
Przygotowanie:
- Ułóż kromki chleba na lekko natłuszczonej i nagrzanej patelni nieprzywierającej na średnim ogniu. Białko delikatnie roztrzepać i wlać na chleb, równomiernie rozprowadzając płyn. Gotuj, aż spód stanie się złotobrązowy, około 2 minut.
- Przykryj patelnię talerzem, a następnie odwróć patelnię. Umieść francuski tost z powrotem na patelni i gotuj, aż druga strona stanie się złotobrązowa, około 2 minut.
- Pokrój w plastry i posyp jagodami, dodaj syrop klonowy i posyp cynamonem.