Kwas foliowy (folacyna, witamina B6) ma olbrzymie znaczenie dla rozwoju dziecka. Zapobiega pojawianiu się wad rozwojowych cewy nerwowej. Stosowne suplementy powinno się przyjmować już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę oraz przynajmniej przez pierwszych 12 tygodni jej trwania. Folacyny nie powinno zabraknąć w diecie przyszłej mamy, dlatego staraj się jak najczęściej wykorzystywać w kuchni szpinak, kapustę, brokuły, szparagi, brukselkę, awokado, banany, żółtka jaj, fasolę, pomidory i orzechy. Przygotowaliśmy przepis na wyśmienity obiad, który dostarczy tobie i twojemu dziecku niezbędnej witaminy B6.
Warto wiedzieć:
Składniki:
Przygotowanie:
Umyty brokuł podziel na różyczki i włóż do zagotowanego wywaru warzywnego. Gotuj do miękkości i wraz z wywarem zmiksuj na gładką masę. Mleko roztrzep z żółtkiem, wymieszaj z kilkoma łyżkami kremu, a następnie połącz z resztą zupy. Posól odrobinę, a przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
fot. istock.com
Składniki:
Przygotowanie:
Awokado obierz, przekrój i usuń pestkę. Pokrój na plasterki. Podobnie postąp z melonem i papryką. Mięso pokrój w kostkę, seler na cienkie plasterki. Z miodu, soku z cytryny, oliwy i przypraw przygotuj sos. Polej nim składniki i wymieszaj, a całość posyp płatkami migdałowymi.
fot. istock.com
Składniki: 2 banany, 50 g serka ricotta, 20 g cukru waniliowego, limonka, woda.
Przygotowanie: Umyj dokładnie banany i odetnij ich końcówki. Skórkę natnij wzdłuż, ale nie zdzieraj jej! Piecz w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. W międzyczasie, z limonki otrzyj skórkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wymieszaj z serkiem i resztą cukru waniliowego, tak aby powstała jednolita masa. Wypełnij nią upieczone banany (żeby zwiększyć dziurki w bananie, poszerz nacięcie, które zrobiłaś przed pieczeniem). Podawaj gorące.