Krem z brokułów - idealny, bogaty w kwas foliowy obiad dla kobiety w ciąży.

Kwasu foliowego nie może zabraknąć w jadłospisie przyszłej mamy. Warto przyjmować jego suplementy oraz wzbogacać swoją dietę już przed planowaną ciążą. Mamy dla was fantastyczne przepisy na krem z brokułów oraz sałatkę z awokado, które uzupełnią braki kwasu w organizmie.
Krem z brokułów - idealny, bogaty w kwas foliowy obiad dla kobiety w ciąży.
fot. istock.com
20.02.2009
Katarzyna Lemanowicz

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny w diecie kobiety ciężarnej?

Kwas foliowy (folacyna, witamina B6) ma olbrzymie znaczenie dla rozwoju dziecka. Zapobiega pojawianiu się wad rozwojowych cewy nerwowej. Stosowne suplementy powinno się przyjmować już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę oraz przynajmniej przez pierwszych 12 tygodni jej trwania. Folacyny nie powinno zabraknąć w diecie przyszłej mamy, dlatego staraj się jak najczęściej wykorzystywać w kuchni szpinak, kapustę, brokuły, szparagi, brukselkę, awokado, banany, żółtka jaj, fasolę, pomidory i orzechy. Przygotowaliśmy przepis na wyśmienity obiad, który dostarczy tobie i twojemu dziecku niezbędnej witaminy B6.

Warto wiedzieć:

  • Brązowy ryż, kiełki pszenicy, pestki dyni, chude mięso drobiowe, ryby, mleko, ziemniaki, papryka i jabłka wspomagają wchłanianie się kwasu foliowego;
  • Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła, dlatego bogate w niego produkty przechowuj w ciemnych pomieszczeniach, a warzywa gotuj na parze lub duś jak najkrócej.

Krem z brokułów - prosty przepis na pyszny obiad

Składniki:

  • Duży brokuł,
  • 3 szklanki wywaru warzywnego,
  • żółtko,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka pestek dyni,
  • sól.

Przygotowanie:

Umyty brokuł podziel na różyczki i włóż do zagotowanego wywaru warzywnego. Gotuj do miękkości i wraz z wywarem zmiksuj na gładką masę. Mleko roztrzep z żółtkiem, wymieszaj z kilkoma łyżkami kremu, a następnie połącz z resztą zupy. Posól odrobinę, a przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Krem z brokułów - przepis

fot. istock.com

Sałatka z awokado - przepis na zdrową przekąskę

Składniki:

  • awokado,
  • papryka,
  • gotowana pierś indyka,
  • łodyga selera naciowego,
  • pół melona,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Awokado obierz, przekrój i usuń pestkę. Pokrój na plasterki. Podobnie postąp z melonem i papryką. Mięso pokrój w kostkę, seler na cienkie plasterki. Z miodu, soku z cytryny, oliwy i przypraw przygotuj sos. Polej nim składniki i wymieszaj, a całość posyp płatkami migdałowymi.

Przepis na sałatkę z awokado

fot. istock.com

Pieczone banany - przepis na pyszny deser dla dwojga

Składniki: 2 banany, 50 g serka ricotta, 20 g cukru waniliowego, limonka, woda.

Przygotowanie: Umyj dokładnie banany i odetnij ich końcówki. Skórkę natnij wzdłuż, ale nie zdzieraj jej! Piecz w temperaturze 200 stopni przez kwadrans. W międzyczasie, z limonki otrzyj skórkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wymieszaj z serkiem i resztą cukru waniliowego, tak aby powstała jednolita masa. Wypełnij nią upieczone banany (żeby zwiększyć dziurki w bananie, poszerz nacięcie, które zrobiłaś przed pieczeniem). Podawaj gorące.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie