Co dziś na śniadanie? Pizza z awokado i jajkiem sadzonym

Zdrowa, pożywna, bogata w witaminy i... łatwa w przygotowaniu - pizza śniadaniowa. Poznaj przepis!
Co dziś na śniadanie? Pizza z awokado i jajkiem sadzonym
fot. istock.com
10.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Śniadaniowa pizza z awokado i jajkiem sadzonym - poznaj przepis

Składniki:

  • chlebek pita lub chlebek panini
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko
  • ser feta
  • kmin rzymski (kumin)
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek
  • cytryna 

Przygotowanie:

Chlebek pita podgrzej na patelni do chrupkości, dojrzałe awokado rozetrzyj na pastę i przełóż na chlebek. Całość skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i dopraw według uznania solą, sproszkowanym chilli i kuminem. Na koniec posypać rozdrobnionym serem feta i wyłożyć na wierzch świeżo usmażone jajko sadzone.

Po więcej pysznych przepisów sięgnij TUTAJ.

Ciekawostka: Zastanawiałyście się kiedyś drogie Mamy, jaka jest różnica pomiędzy kuminem a kminkiem? Różnią się pochodzeniem i smakiem.

Kminek pochodzi z terenów Azji Mniejszej, ten region uważa się za jego ojczyznę, znany był już w starożytnym Egipcie, natomiast kumin pierwotnie królował we wschodnim basenie Morza Śródziemnego.

Kminek jest bardzo popularny w Polsce, a smak jego dobrze nam znany. Dodajemy go do kapuśniaku, bigosu, kiełbas - świetnie pobudza trawienie. Kumin zaś to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej i arabskiej. W Polsce od niedawna również jest popularny (choć nie jest tutaj uprawiany, bo to roślina mało odporna na niskie temperatury). W smaku kmin rzymski jest nieco bardziej wyrazisty niż znany nam dobrze kminek, ma również wyraźnie wyczuwalną cytrynową nutę. Możemy używać go podobnie jak kminku - do zaostrzenia smaku potraw, by pobudzić trawienie. Najlepiej mielić go tuż przed użyciem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie