Penne z kozim serem i pastą migdałową - to jest pyszne!

Szybka pasta, którą możesz przygotować w większej ilości, wsadzić do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Penne z kozim serem i pastą migdałową - to jest pyszne!
fot. istock.com
19.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Pasta migdałowa to świetna alternatywa dla pesto. Jest lżejsza i można ją doprawiać na milion sposobów. Dodatek koziego serka sprawia, że całość jest bardziej kremowa i nie wymaga dosypywania parmezanu albo innego tłustego sera.

Penne z kozim serem i pastą migdałową - przepis

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 50 g blanszowanych migdałów (mogą być płatki),
  • 200 g kremowego koziego serka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok i skórka z cytryny,
  • 500 g makaronu penne

Przygotowanie:

Czosnek utrzyj ze szczyptą soli morskiej w moździerzu. Dodaj posiekaną natkę i ucieraj, aż uzyskasz gruboziarnistą pastę. Dodaj migdały i tłucz, aż zrobi się pasta. Przełóż do miski. Dodaj serek i oliwę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Makaron ugotuj. Odcedź zostawiając odrobinę wody. W garnku wymieszaj makaron i pastę, dolej trochę wody spod makaronu. Przed podaniem oprósz chilli lub miętą. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie