Ta zielona sałatka z bobem jest pełna wartościowych składników - dodatkowo pomaga w procesie odchudzania

Zielona sałatka na ciepło stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw. Jest lżejsza, smaczniejsza i lepiej prezentuje się na stole.
Ta zielona sałatka z bobem jest pełna wartościowych składników - dodatkowo pomaga w procesie odchudzania
fot. istock.com
09.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Lato zbliża się wielkimi krokami. Czuć to na każdym kroku, także w postaci świeżych warzyw, od których uginają się stragany i półki sklepowe. Jednym z moich ulubionych jest bób. Mogę jeść go w każdej postaci, zarówno sam jak i główny składnik sałatek. Zanim sprawdzicie przepis na tę pyszną sałatkę dowiedzcie się dlaczego warto wprowadzić bób do diety.

Bób - właściwości zdrowotne

Bób jest prawdziwą skarbnicą witaminy C - w 100g bobu znajduje się prawie 20 mg tej witaminy, dzięki której wzmacniamy naszą odporność. Bób to także bogactwo aminokwasów i żelaza, które wspomagają pracę mózgu. Dzięki zawartości witaminy B9, bób jest skutecznym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Bób jest cennym źródłem wapnia, fosforu i witaminy D. Zawarty w bobie tryptofan działa uspokajająco, kojąco, a dopamina poprawia nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Bób wspomaga odchudzanie, a wszystko to dzięki niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Duża ilość błonnika zwiększa uczucie sytości, a także spora ilość białka przyspiesza przemianę materii. 

Poza zdrowotnymi wartościami, bób to niekwestionowany król mojego, wczesnoletniego stołu. Ugotowany w osolonej wodzie, czy jako dodatek do zup i głównych dań jest przepyszny i przywołuje na myśl wspomnienia z dzieciństwa.

Sałatka z bobem

fot. istock.com

Sałatka z bobem - przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki świeżego bobu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • jeden posiekany ząbek czosnku,
  • 1 małą papryczkę jalapeno,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 średnią szalotkę, posiekaną,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżkę parmezanu,
  • 1 łyżkę posiekanego estragonu

Przygotowanie:

Bób zblanszuj we wrzątku. Odcedź na sitku przelewając zimną wodą, obierz ze skórek. W małym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu około 2 minut. Dodaj jalapeno i smaż kolejną minutę. Dopraw solą. W dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj bób i smaż na dużym ogniu aż bób mocno zbrązowieje, czyli około 1 minuty.  Przełóż do miski i dopraw solą. Na tej samej patelni rozpuść masło i podgrzewaj około 30 sekund aż zacznie brązowieć. Dodaj szalotkę i smaż około 3 minut. Dodaj sok z cytryny. Zdejmij z ognia. Do bobu dodaj mieszankę czosnkowo-paprykową i ciepły sos szalotkowy. Dokładnie wymieszaj, oprósz serem i posiekanym estragonem. Podawaj na ciepło. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie