Miód czy cukier - co jest zdrowsze? Eksperci porównali wpływ na zdrowie
W najnowszych badaniach eksperci porównali wpływ miodu i cukru na nasze zdrowie. Miód wykazuje szereg prozdrowotnym właściwości, jednak nie powinien być spożywany w dużych ilościach. Wszystko przez jego skład. Nie powinniśmy więc przekraczać jednej łyżki dziennie. W przeciwnym wypadku może nam poważnie zaszkodzić.
Pod względem wartości odżywczych, miód zdecydowanie wygrywa z cukrem. Miód jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, a także cynku, magnezu i fosforu. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Dla porównania cukier to wyłącznie sacharoza. Cukier zwiększa stany zapalne w organizmie, jest także rakotwórczy. Mało kto wie, że cukier jest dosłownie paliwem dla komórek nowotworowych.
Badania wykazały także, że niektóre gatunki miodu, jak miód gryczany, spadziowy, czy nektarowo-spadziowy wzmacniają serce i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Miód akacjowy i koniczynowy natomiast pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Miód ma niewiele niższy poziom indeks glikemiczny, niż cukier. Mimo, iż nie powoduje tak gwałtownych skoków glukozy we krwi, należy spożywać go z umiarem. Eksperci zaznaczają, że miód składa się przede wszystkim z węglowodanów i cukrów prostych, jest więc bardzo kaloryczny. To właśnie dlatego należy spożywać go z umiarem. Miód jedzony bez ograniczeń przyczyni się do powstania groźnych chorób, między innymi otyłości, cukrzycy ,miażdżycy, czy nadciśnienia.
Eksperci ostrzegają również przed popularnymi płatkami śniadaniowymi. Nie kupuj ich swojemu dziecku.