Sernik na zimno z musem z truskawek. Dodaj ten sklepowy serek, konsystencja stanie się lekka jak chmurka

Rozpoczęło się lato, trwa sezon na truskawki. A to oznacza jedno – ochotę na lekki deser z ulubionych owoców. Zamiast rozgrzewać kuchnię piekarnikiem, postaw na ciasto bez pieczenia – szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku i idealnie dopasowane do letnich temperatur.
Sernik na zimno z musem z truskawek. Dodaj ten sklepowy serek, konsystencja stanie się lekka jak chmurka
Sernik z truskawkami to idealny deser na lato
25.06.2025
Izabela Rabiega

Ten sernik na zimno to prawdziwy hit sezonu truskawkowego. Kremowa masa serowa, chrupiący spód oraz soczysty górna warstwa w postaci truskawkowej galaretki – wszystko to składa się na deser, który zachwyci zarówno oko, jak i podniebienie. Niepowtarzalny smak sernikowi nadaje serek mascarpone.

Składniki na sernik z truskawkami

Spód z herbatników

  • 200 g herbatników np. maślanych
  • 80 g masła
  • 1 łyżka miodu

Masa serowa

  • 600 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 1 saszetka galaretki bezbarwnej
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa truskawkowa

Dekoracja

  • 200 g świeżych truskawek
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie sernika z truskawkami

Krok 1: Przygotuj spód

Herbatniki rozdrobnij w blenderze, masło rozpuść i wymieszaj z miodem. Połącz z herbatnikami i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę z herbatników równomiernie rozprowadź po dnie i lekko ugnieć, następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 2: Przygotuj masę serową

Galaretkę neutralną zalej 4 łyżkami zimnej wody, odłóż na 5 minut. Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg, mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i wanilię zmiksuj na gładką masę. Galaretkę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie przestudzoną wmieszaj do masy serowej. Masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny

Krok 3: Przygotuj warstwę truskawkową

Truskawki pokrój w kostkę lub pozostałe zostaw całe. Posyp cukrem i odstaw na 15 minut. Galaretkę truskawkową zalej wrzącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw ją do przestudzenia (ok. 30 minut). Gdy zacznie tężeć, wymieszaj truskawkami, potem delikatnie wylej na sernik. Schładzaj w lodówce przez kolejne 3 godziny.

Gotowe! Sernik podawaj schłodzony. 

 

 

 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie