Sernik na zimno z musem z truskawek. Dodaj ten sklepowy serek, konsystencja stanie się lekka jak chmurka

Ten sernik na zimno to prawdziwy hit sezonu truskawkowego. Kremowa masa serowa, chrupiący spód oraz soczysty górna warstwa w postaci truskawkowej galaretki – wszystko to składa się na deser, który zachwyci zarówno oko, jak i podniebienie. Niepowtarzalny smak sernikowi nadaje serek mascarpone.
Spód z herbatników
Masa serowa
Warstwa truskawkowa
Dekoracja
Krok 1: Przygotuj spód
Herbatniki rozdrobnij w blenderze, masło rozpuść i wymieszaj z miodem. Połącz z herbatnikami i dokładnie wymieszaj. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę z herbatników równomiernie rozprowadź po dnie i lekko ugnieć, następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2: Przygotuj masę serową
Galaretkę neutralną zalej 4 łyżkami zimnej wody, odłóż na 5 minut. Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg, mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i wanilię zmiksuj na gładką masę. Galaretkę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie przestudzoną wmieszaj do masy serowej. Masę wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2 godziny
Krok 3: Przygotuj warstwę truskawkową
Truskawki pokrój w kostkę lub pozostałe zostaw całe. Posyp cukrem i odstaw na 15 minut. Galaretkę truskawkową zalej wrzącą wodą i mieszaj do rozpuszczenia, a następnie odstaw ją do przestudzenia (ok. 30 minut). Gdy zacznie tężeć, wymieszaj truskawkami, potem delikatnie wylej na sernik. Schładzaj w lodówce przez kolejne 3 godziny.
Gotowe! Sernik podawaj schłodzony.