

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zastanawiasz się, co zaserwować na świątecznym stole? Jeśli chcesz dać swoim bliskim coś więcej, niż klasyczne, ugotowane jajka, sprawdź przepis na wersję sadzoną na wstążkach z cukinii.
Przeczytaj też: Twoje dziecko jest fanem gofrów? Na śniadanie zaserwuj je w wersji na słono
Czego potrzebujesz?
Jak przygotować to danie?
W pierwszej kolejności umyj cukinię i obierz ją na cienkie paski. Następnie połóż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem roztopionego masła. Gotowe? W takim razie dopraw solą i pieprzem oraz łyżeczką granulowanego czosnku. Całość wymieszaj. W dalszych krokach skrop cukinię oliwą i wydziel na patelni trzy miejsca na jajka. Później posmaruj te obszary masłem i zacznij smażyć jajka (dopraw je dodatkowo solą i pieprzem). Co dalej? Dalej przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj danie przez około 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać miękkie).
Na koniec śniadanie możesz posypać listkami świeżej bazylii oraz serem. Jeśli lubisz - na co dzień - możesz dorzucić też do tego dania smażony boczek, kawałki awokado oraz pomidorki koktajlowe.
Danie serwuj z pieczywem! Smacznego!
Przeczytaj też: Placki jogurtowe z bananem zdadzą egzamin jako drugie śniadanie