Jak podawać jajka na wielkanocnym stole? Ta propozycja zaskakuje!

Co za smak!
Jak podawać jajka na wielkanocnym stole? Ta propozycja zaskakuje!
fot. Pexels/ Photo By: Kaboompics.com
10.04.2025

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zastanawiasz się, co zaserwować na świątecznym stole? Jeśli chcesz dać swoim bliskim coś więcej, niż klasyczne, ugotowane jajka, sprawdź przepis na wersję sadzoną na wstążkach z cukinii. 

Przeczytaj też: Twoje dziecko jest fanem gofrów? Na śniadanie zaserwuj je w wersji na słono

Jajka sadzone na wstążkach z cukinii – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 1 cukinia 300 g
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3 jajka
  • świeża bazylia
  • ser grana padano lub parmezan (ok. 20 g)
  • masło, oliwa extra

Jak przygotować to danie?

W pierwszej kolejności umyj cukinię i obierz ją na cienkie paski. Następnie połóż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem roztopionego masła. Gotowe? W takim razie dopraw solą i pieprzem oraz łyżeczką granulowanego czosnku. Całość wymieszaj. W dalszych krokach skrop cukinię oliwą i wydziel na patelni trzy miejsca na jajka. Później posmaruj te obszary masłem i zacznij smażyć jajka (dopraw je dodatkowo solą i pieprzem). Co dalej? Dalej przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj danie przez około 2 minuty (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać miękkie).

Na koniec śniadanie możesz posypać listkami świeżej bazylii oraz serem. Jeśli lubisz - na co dzień - możesz dorzucić też do tego dania smażony boczek, kawałki awokado oraz pomidorki koktajlowe.

Danie serwuj z pieczywem! Smacznego!

Przeczytaj też: Placki jogurtowe z bananem zdadzą egzamin jako drugie śniadanie

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie