Makaron z tuńczykiem i oliwkami to obiad, który pokocha (nie tylko) twój maluch

Serwujemy prosty przepis.
Makaron z tuńczykiem i oliwkami to obiad, który pokocha (nie tylko) twój maluch
fot. Istock/ kwasny221
30.03.2025

Najlepsze dania dla mam? Cóż, bądźmy szczere – chodzi o propozycje, które nie tylko będą pożywne, lecz także da się je przygotować w niedługim czasie. Brakuje ci teraz pomysłu na tego typu posiłek dla siebie i swoich bliskich? Koniecznie wypróbuj makaron z tuńczykiem i oliwkami!

Przeczytaj też: Ten przepis zda egzamin jako drugie śniadanie

Co na obiad dla dziecka? Makaron z tuńczykiem i oliwkami – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 130 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g odcedzonych zielonych oliwek
  • 100 g tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tarty parmezan

Jak przygotować to danie?

W pierwszej kolejności ugotuj makaron w osolonej wodzie. W tak zwanym międzyczasie wlej oliwę na patelnie i przysmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowe? W takim razie dodaj masło i pokrojone na mniejsze kawałki oliwki. Wszystko smaż przez około 2 minuty. Następnie czas na tuńczyka. Dodaj rybę na patelnie i chwilę wszystko przysmażaj. Co potem? Potem dodaj posiekaną natkę, sól i pieprz. Na koniec dolej jeszcze 3 łyżki oliwy z tuńczyka. W dalszych krokach wrzuć na patelnie ugotowany makaron i wymieszaj danie. Pastę serwuj, posypując posiłek tartym serem. Smacznego!

Przeczytaj też: Owoce pod kruszonką to pyszny deser, który zrobisz chwila moment

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie