Owoce pod kruszonką to pyszny deser, który zrobisz chwila moment

Mniam!
Owoce pod kruszonką to pyszny deser, który zrobisz chwila moment
fot. Istock/ zi3000
25.03.2025

Szukasz pomysłu na pyszny deser? A co powiesz na smak dzieciństwa, czyli owoce pod kruszonką? Tego typu słodkości przygotowuje się naprawdę prosto. Poza tym możesz zaangażować swojego malucha np. do wyrabiania kruszonki. Zabawa murowana!

Przeczytaj też: Pyszna, wiosenna sałatka, którą pokochasz ty i twoje dziecko

Owoce pod kruszonką – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru
  • Ulubione owoce – np. 150 g malin lub truskawek, jedno duże jabłko lub gruszka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować ten deser?

W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. W jaki sposób? Wsyp do naczynia mąkę, pokrojone masło i cukier. Rozrób rękami składniki i ugniataj ciasto, tak by powstała jednolita masa. Co dalej? Dalej rozkrusz je i wstaw do lodówki. W późniejszych krokach nagrzej piekarnik do 180 stopni. Owoce umyj i podziel na małe kawałki. Gotowe? W takim razie wysmaruj masłem formę do ciasta, a owoce posyp cynamonem, cukrem waniliowym, i skrop miodem i cytryną. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia. Następnie posyp maliny czy jabłka kruszonką i wstaw formę do piekarnika na 45 minut. Jak podawać ten deser? Dopełnieniem będzie porcja lodów waniliowych.

Smacznego!

Przeczytaj też: Ten przepis zda egzamin jako drugie śniadanie

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie