Ten przepis zda egzamin jako drugie śniadanie

Do szkoły czy do pracy.
Ten przepis zda egzamin jako drugie śniadanie
fot. Istock/ NataBene
03.03.2025

Nie masz pomysłu, co przygotować na drugie śniadanie? Świetnym rozwiązaniem okaże się chlebek bananowy. Jak go przygotować? To prostsze, niż myślisz! Zresztą przekonaj się o tym sama.

Przeczytaj też: Przepis na malezyjskie pączki podbija social media

Chlebek bananowy – prosty i smaczny przepis

Czego potrzebujesz?

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki brązowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych, ulubionych orzechów (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Jak przygotować chlebek bananowy?

W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie rozbij jajka i roztrzep je. Stale mieszając lub miksując, dodawaj cukier, roztopione masło, a także rozgniecione widelcem banany. Co dalej? W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Gotowe? W takim razie połącz wszystkie składniki (dodaj także orzechy i wiórki). Tak przygotowane ciasto wyłóż do wyścielonej papierem foremki. Piecz około godzinę. I voila! Smacznego!

Przeczytaj też: Lubisz słony karmel? Te ciasteczka pokochasz od pierwszego kęsa

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie