Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu z mango

Muśnij sobie dania wytrawne!
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu z mango
26.10.2023
Katarzyna Lemanowicz

Słysząc słowa „owocowy mus”, wiele osób instynktownie myśli o deserach. Nic w tym dziwnego, bo jako składnik dań serwowanych na słodko sprawdza się on idealnie. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że świetnie wypada także w roli dodatku do potraw wytrawnych. Musy owocowe Herbapol doskonale pasują do sałatek, grzanek czy serowej tarty. A do tego są niezwykle proste w zastosowaniu – wystarczy odkręcić opakowanie, polać danie i … zajadać! 

Pyszne przepisy na bazie musu owocowego

Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi! 

Taki dodatek, to MUS! Aby smakiem i aromatem pysznych owoców móc cieszyć się przez cały rok, warto mieć pod ręką musy Herbapol. Co je wyróżnia? Innowacyjna forma i opakowanie, doskonały smak, a przede wszystkim – łatwość użycia i mnogość zastosowań. Musy powstają z minimum 300 g owoców na 300 g produktu, mają gęstą, półpłynną, aksamitną konsystencję i są dostępne w trzech wariantach: Truskawki, Wiśnie oraz Mango & Brzoskwinie. Musy Herbapol są idealnym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Trzy poniższe przepisy, których autorką jest znana ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!

Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie - przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 mała sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • ½ pęczka mięty
  • ¼ pęczka koperku

Sos:

  • 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • sok z limonki
  • kolendra świeża

Sposób przygotowania:

Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.

 

Materiał prasowy

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie