Komponując dania, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby znalazły się w nich produkty z trzech grup: węglowodany, białka oraz zdrowe tłuszcze. Odpowiednio zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na układ immunologiczny, odpowiedzialny między innymi za walkę z infekcjami. Jako źródło białka, oprócz drobiu, produktów mlecznych i tofu, warto regularnie spożywać ryby – najlepiej pieczone lub gotowane na parze. Łosoś, dorsz czy mintaj zawierają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy omega-3, witaminy z grupy A i D oraz wspierające odporność selen i cynk. Ryby to również bogactwo zdrowych tłuszczów, które znajdziemy też w awokado, pestkach, nasionach i orzechach czy oliwie z oliwek. W kwestii węglowodanów – na talerzu nie może zabraknąć produktów pełnoziarnistych – pieczywa, makaronów czy kasz oraz surówek – z marchewki, ogórka i koperku lub tartych buraczków.