Rodzinny piknik. Cztery sprawdzone, zdrowe i pyszne przepisy

Co włożyć do koszyka? Jedzenie na piknik rodzinny może być zarówno pyszne, jak i kolorowe, aromatyczne i zdrowe. Sprawdź nasze najlepsze przepisy i wybierz menu odpowiednie dla swojej rodziny.
Rodzinny piknik. Cztery sprawdzone, zdrowe i pyszne przepisy
fot. istock.com
23.05.2023
Katarzyna Lemanowicz

Jedzenie na piknik rodzinny to ważna sprawa, bo bez niego może być bardzo trudno! Pamiętajmy, że zabieramy tyle jedzenia, ile potrzebujemy. Ale co zrobić, gdy cała rodzina kręci nosem na kanapki i tradycyjne owoce? Przekonajcie się same!

Zdrowe przepisy na pyszne, piknikowe przekąski

#1 Sałatka w słoiku

Cała tajemnica tkwi właśnie w słoiku, który wygląda modnie i hipstersko, więc doskonale działa na podświadomość! Jeśli dodasz do tradycyjnych warzyw jeszcze kiełki i jakieś nasiona, to doskonały efekt gwarantowany! Poza tym każdy ma swoją porcję i wygodnie może smakować sałatki łyżeczką. Jeśli masz mniejsze dzieci przyda się wygodniejszy plastikowy pojemnik.

#2 Smakowite tortille

Żeby nie gotować i nie wydziwiać, tortille posmaruj serkiem śmietankowym, na to połóż mus zrobiony z awokado, a na to łosoś i rukola. Wszystko podpiecz (albo i nie, jeśli nie masz czasu) i pokrój na małe kawałki. Nie znamy osoby, która by się nie zachwyciła. Zrobienie tego posiłku zajmuje mniej czasu niż tradycyjne kanapki z serem i szynką.

fot. istock.com

Banan, jabłko, kiwi, garść płatków żytnich i pół szklanki soku jabłkowego. Zblenduj i zapakuj do termosu, a jak nikt nie będzie patrzył, to przelej do fantazyjnych szklanek z kolorowymi słomkami i dodaj dużo lodu!

#4 Biszkoptowe pancakes

Brzmi nieźle, prawda? Obłędnie smakuje, a robi się to w zaledwie moment. Potrzebne będą: 2 jajka, 2 banany, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 szklanki mąki orkiszowej. Oddzielasz żółtka od białek. Banana blendujesz i potem dodajesz do żółtka. Mieszasz aż masa będzie puszysta. Do tego dodajesz mąkę, sodę i laskę wanilii albo ekstrakt z wanilii. Miksujesz. W osobnej miseczce ubijasz białka na sztywno.  Obie masy delikatnie łączysz i powoli mieszasz, by nie opadły. Nakładasz małe porcje na rozgrzaną patelnię. Gotowe! Posmarowane masłem orzechowym albo kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie