– Po orzechy, jak po wiele innych produktów, możemy sięgnąć w zdrowszej lub mniej zdrowej formie. Najlepszym wyborem będą nieprzetworzone, świeże, niesolone opcje. Są one bardzo łatwo dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym. Różne rodzaje orzechów zawierają różne proporcje składników odżywczych, więc w zależności od naszych potrzeb możemy dobrać je pod siebie. Na sklepowych półkach dostępny jest również szeroki asortyment orzechowych przekąsek - w panierce, solone, prażone, z przyprawami, w karmelu. Wygladają bardzo atrakcyjnie, należy jednak pamiętać, że takie opcje dostarczają także innych składników pochodzących z dodatków, np. cukier i sól. W wielu przypadkach skład również pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście, raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić, ale traktujmy je raczej jako smaczny, choć wysokoprzetworzony i rekreacyjny dodatek do naszej diety – radzi Natalia Dziok.