Domowa pizza rodem z włoskiej trattorii. Wiemy, jak przygotować!

Ta tradycyjna receptura pochodzi z Włoch, chociaż i tam spotkamy jej różne odsłony. Ci, którzy spróbowali prawdziwej włoskiej pizzy, z pewnością będą wspominać ją z utęsknieniem. A gdyby tak włoska pizza mogła na stałe zagościć w Twojej kuchni? Poznaj kilka prostych zasad, dzięki którym pizzę rodem z włoskiej restauracji przygotujesz w kilka chwil.
Do przygotowania swoich potraw Włosi zawsze sięgają po najwyższej jakości produkty. Dania kuchni włoskiej są stosunkowo proste, ale dzięki pełnym smaku składnikom, zachwycają podniebienia. Robiąc pizzę, również wybierz składniki najwyższej jakości, aby osiągnąć efekt niczym zawodowy pizzaiolo. Jakie produkty będą potrzebne? Zaczynamy od podstawy, czyli od ciasta. Do jego przygotowania wybierz mąkę typu 00. Jest to tradycyjna włoska mąka, wykorzystywana do wypieku pizzy czy focacci. Jest pozbawiona otrębów, dzięki czemu wypieki zachowują idealną chrupkość i kruchość, a dodatkowo nie wchłaniają sosu. Kolejny krok to wybór przecieru pomidorowego, który będzie bazą sosu do pizzy. Jeśli chcesz być blisko włoskiego oryginału, wybierz passatę, najlepiej tę, której skład to same pomidory. Na koniec – dodatki. Szynka parmeńska, suszone pomidory, a może oliwki? Wybierz te, na które masz ochotę, ale pamiętaj, że Włosi używają małej liczby składników, tak by żaden z nich nie zdominował smaku całości. Tu liczy się zasada – nie ilość, a jakość.
Zgodnie z włoską sztuką kulinarną najsmaczniejsze ciasto na pizzę potrzebuje czasu, aby wyrosnąć i nabrać pożądanego smaku. Internet pełen jest przepisów na „ciasto idealne”. Jak więc wybrać te najlepsze? Naszym zdaniem – najlepiej zainspirować się włoskimi pizzeriami. W Neapolu, stolicy pizzy, ciasto wyrasta nawet przez 24 godziny, ale spokojnie! Wiemy, że ochota na pizzę nie powinna czekać zbyt długo, dlatego inspirując się włoskimi kucharzami, przygotowaliśmy przepis, który wykonasz w krótszym czasie. Ciasto z naszego przepisu również potrzebuje czasu, aby wyrosnąć, ale to idealny czas na przygotowanie pozostałych składników – chociażby sosu. Dobrej jakości passata to klucz do sukcesu, ale i ona wymaga udoskonalenia odpowiednimi przyprawami. Aby domowy sos wznieść na wyżyny smaku, dopraw go solą, pieprzem, świeżym czosnkiem i bazylią oraz... odrobiną cukru. Włosi sięgają po niego, aby wzmocnić smak pomidorów, a my idziemy ich śladami.
Tradycyjna włoska pizza wypiekana jest w kamiennych piecach opalanych drewnem w wysokiej temperaturze osiągającej nawet 500°. W domowych warunkach nie osiągniemy aż tak wysokiej temperatury, ale za pomocą kilku trików możemy uzyskać podobny efekt. Przede wszystkim wybierz możliwie najwyższą temperaturę piekarnika. Jeśli jesteś właścicielem klasycznego piekarnika, 250° będzie odpowiednie. A jeśli szukasz sposobu na iście włoską pizzę bez kompromisów, piekarnik z funkcją dedykowaną pieczeniu pizzy spełni Twoje oczekiwania. To prawdziwa gratka dla smakoszy! Pizza wypiekana jest w bardzo wysokiej temperaturze w zaledwie kilka minut. Ten specjalny program automatyczny do pieczenia coraz częściej jest spotykany w nowoczesnych urządzeniach. Posiadają go piekarniki z linii OptiBake marki Gorenje. Dedykowany program wypieka pizzę w aż 300° w jedyne 7 minut – dzięki temu wszystkie składniki są idealnie wypieczone, jednocześnie bez utraty ich jędrności. Temperatura jest ważna, ale równie istotny jest kształt komory piekarnika. I tak zaokrąglone wnętrze piekarników OptiBake zapewni lepszą cyrkulację powietrza i równomierne wypiekanie pizzy. Na koniec ostatnia wskazówka, która może okazać się game changer-em Twojej kuchni. Najczęstszym wyzwaniem w przygotowaniu domowej pizzy jest osiągnięcie chrupiącego spodu ciasta. Tu ważną rolę odgrywa to, na czym pieczemy pizzę. Dla najlepszego efektu warto zakupić specjalny kamień do pizzy. Nagrzany do bardzo wysokiej temperatury imituje warunki oryginalnego kamiennego pieca, dzięki czemu nasza pizza jest jeszcze lepsza!
Poznałeś już teorię – wiesz, jakie składniki wybrać do przygotowania domowej pizzy i jak sprawić, aby przypominała włoski oryginał. Czas na praktykę! Przedstawiamy Ci przepis na ciasto oraz sos, które będą idealną bazą pizzy. Dodatki wybierz te, które lubisz najbardziej. Zaczynamy!
Sos pomidorowy:
Składniki:
Przygotowanie sosu:
Ciasto na pizzę
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego!
Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://pl.gorenje.com/