Wypoczęci i pełni zapału wracamy do szkół oraz pracy. Nowe wyzwania i projekty wymagają sporej dawki energii, a więc i odpowiedniej diety. Posiłki w naszych lunchboxach wcale nie muszą być nudne i nijakie. Mogą być kolorowe, zdrowe i pyszne, a do tego w 100% roślinne.
W natłoku codziennych wyzwań czasem trudno jest zadbać o zbilansowaną dietę. Często brakuje nam nie tylko czasu, ale także i pomysłów na zdrowy, sycący i smaczny posiłek do szkoły czy pracy, a w zamian wybieramy fast food na mieście lub niezdrowe przekąski. A co, jeśli powiemy Ci, że pyszny i roślinny lunch możesz przygotować zaledwie w kilka minut?
Składniki:
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie położyć na niej burgera i smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną kaszę i burgera przełożyć do lunchboxa. Brokuła umyć, wydzielić różyczki i ugotować. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w plastry. Dodać warzywa do lunchboxa.
Składniki:
Wykonanie: Na rozgrzanej patelni podsmażyć gyrosa, ok. 2–3 minuty. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Tortillę posmarować majonezem, dodać sałatę oraz rukolę. Warzywa pokroić w plastry, następnie wyłożyć na tortillę. Dodać roślinnego gyrosa i zawinąć wrapa.
Składniki:
Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej, następnie podsmażyć roślinne klopsiki z obu stron aż do zarumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, a następnie podgrzać na oleju na drugiej patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać zioła i passatę pomidorową. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączyć makaron z sosem oraz klopsikami. Dodać pokrojone pomidorki i wierzch posypać płatkami drożdżowymi lub parmezanem.
Składniki:
Wykonanie: Mąkę, banany, mleko, proszek do pieczenia oraz sodę zblendować na jednolitą masę. Na patelni podgrzać olej. Masę nakładać na dobrze rozgrzany olej i smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki wyłożyć na ręcznik papierowy, by wciągnął tłuszcz. Placuszki przyozdobić ulubionymi owocami.
Składniki:
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, następnie dodać cebulę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, aż cebula delikatnie zmięknie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do reszty składników. Całość smażyć ok. 5–10 minut do miękkości warzyw. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do podsmażonych składników dodać mleczko kokosowe oraz odsączoną z wody ciecierzycę i całość dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym inspiracjom na domowe posiłki na wynos nie zabraknie Ci pomysłów na zdrowy i pyszny lunch do pracy czy szkoły.